Pamiatka, z ktorej behá mráz po chrbte: Na tomto mieste režim umučil tisícky ľudí

2023-09-23 12:00:00 |   |    | 

Na zoznam pamiatok svetového dedičstva UNESCO pribudlo bývalé väzenie v Buenos Aires, v ktorom režim za diktatúry v Argentíne (1976-1983) mučil svojich politických odporcov. V budove bývalej vojenskej školy ESMA je teraz múzeum, ktoré má pripomínať zločiny režimu, ktorého obeťou sa stalo 30.000 ľudí.



 

"ESMA je pripomienkou najhorších aspektov štátneho terorizmu," povedal v utorok vo videoodkaze výboru UNESCO argentínsky prezident Alberto Fernández. "Na tieto zločiny sa nesmie zabudnúť," dodal.

Diktatúra v Argentíne začala v 1976 zvrhnutím prezidentky Isabely Perónovej a trvala do roku 1983. Za vlády niekoľkých vojenských júnt v tomto období boli ľudia nepohodlní režimu väznení a mučení, niektorí pri tom zomreli.

Celkovo takto zomrelo či zmizlo vyše 30.000 ľudí. Niektorých zatknutých režim zhadzoval z lietadiel do mora, čo vtedy robili aj diktátorské režimy v niektorých ďalších krajinách regiónu.

V Argentíne boli za diktatúry vyše tri stovky väzníc. Tajným väzením ESMA prešlo 5000 ľudí, z ktorých prežili len asi dve stovky.

Súčasťou areálu bola aj pôrodnica, kde zatknutým ženám odoberali deti, ktoré ich matky väčšinou už nikdy nevideli. Deti režim dával na adopciu rodinám svojich priaznivcov.

Hľadaním detí násilne odobratých matkám za argentínskej diktatúry sa zaoberá organizácia, ktorá si hovorí Abuelas de Plaza de Mayo (Babky z Májového námestia) a ktorá vznikla už v roku 1977.

Tento rok v júli bolo oznámené, že vďaka tejto organizácii sa podarilo vypátrať 133. dieťa, ktorého matka bola za režimu zatknutá ako tehotná. Stále sa ale nedarí nájsť asi tri stovky ľudí, ktorých ako malé deti režim matkám vo väzení odobral.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa