Pyramídy Tikal vyzerajú ako z filmu o Indianovi Jonesovi. Stále skrývajú svoje tajomstvá

2023-11-08 00:00:00 |   |    | 

Mayská kultúra nám zanechala veľa skvostných pamiatok. Ich spoločným znamením je, že každá z nich prináša nejaké iné zaujímavé tajomstvo. Inak tomu nie je ani v prípade pyramíd Tikal, ktoré sa nachádzajú v Guatemale. Obklopené sú divokou džungľou a milujú ich aj fanúšikovia Indiana Jonesa. Atmosféra tohto miesta totiž veľmi pripomína ich obľúbené filmy.



 

Centrum hlavného mayského mesta

V minulosti sa na tomto mieste nachádzalo hlavné mayské mesto, ktoré malo dôležitú pozíciu z hľadiska politiky, kultúry i hospodárstva. Slúžilo aj ako centrum moci, pretože tam od 3. storočia žil hlavný panovník. Jeho poddaní tam tých časoch mali množstvo vymožeností, ktoré si užívali pre svoje potešenie, ale aj pri každodenných povinnostiach. Nachádzala sa tam jedna z najväčších škôl v regióne, nemocnica, športový štadión a knižnica s množstvom kníh, z ktorých sa však nepodarilo dodnes uchovať takmer nič. Aj z mesta do dnešných dní zostalo už len niekoľko budov, z nich v najlepšom stave je známa pyramída. Spoločne tvoria najväčšiu archeologickú lokalitou tohto druhu v Mezoamerike.

 

Žilo tu 90 000 ľudí

Mesto dosiahlo svoj vrchol medzi rokmi 600 a 800, potom však nasledoval úpadok a v roku 899 odišli aj poslední obyvatelia. V období najväčšieho rozmachu tam pritom žilo až takmer 90 000 ľudí. Na tomto mieste našli výborné podmienky pre poľnohospodárstvo - nachádza sa totiž uprostred dažďového pralesa a navyše tam v tom období bola veľmi dobrá pôda. Vďaka tomu sa im tam podarilo dopestovať veľa plodín a nikdy nemali núdzu o bohaté zásoby potravín. Prales zohráva dôležitú úlohu aj v tomto čase. Ide totiž o najväčšiu zalesnenú časť v tomto regióne a kvôli tomu ho prezývajú aj „pľúcami Guatemaly“.

 

Čím vyššia pyramída, tým posvätnejšia

Medzi uchovanými budovami vynikajú najmä pyramídy, ktoré sa v minulosti využívali ako svätyne. Konali sa v nich rôzne rituály či obety a domáci sa tam tiež chodievali modliť. Až dodnes je ich v celom areáli niekoľko. Vo všeobecnosti platilo pravidlo, že čím bola stavba vyššia, tým bola posvätnejšia a mala väčší význam. Za najdôležitejší sa preto považuje chrám, ktorému dominujú dve hadie hlavy. Na niektorých pyramídach sa nachádzajú aj schodiská, po ktorých môžete vystúpiť a obzrieť si úžasný areál zhora. Musíte však dávať pozor, aby boli prístupné pre verejnosť. To, že sa ich podarilo uchovať, je totiž malý zázrak. Postavené boli z vápenca a za iných okolností by sa pod nimi už podpísal zub času. No kvôli tunajšej klíme stále stoja na svojom pôvodnom mieste a lákajú množstvo turistov. Na niektorých pyramídach sú však schody poškodené a nie sú prístupné pre verejnosť.

 

Ľudské obety

Od roku 1979 sa celý areál nachádza na zozname UNESCO. Stal sa tak vôbec prvou historickou zaujímavosťou tohto druhu v krajine, ktorá sa dočkala takejto pocty. Tikal sa však v minulosti preslávil aj smutným spôsobom. Mayovia boli známi rôznymi obetami, ktoré vzdávali svojim bohom. Tie však neboli iba materiálne. Podľa nájdenej dokumentácie pravidelne obetovali aj ľudí, ktorých zabíjali buď výstrelom z luku, alebo ich priviazali ku stĺpu a tak ich mučili. Existujú o tom dokonca aj obrázkové záznamy, ktoré pomocou nástenných kresieb vytvorili pôvodní obyvatelia.

 

Filmové inšpirácie

Tikal nielen vyzerá ako vystrihnutý z filmu o Indianovi Jonesovi. V minulosti inšpiroval viaceré filmové štáby a poslúžil napríklad aj ako námet pre tvorcov Hviezdnych vojen. Najväčšiu zásluhu na spopularizovaní lokality však má Mel Gibson, ktorý svoj film Apocalypto natočil v kulisách, ktoré veľmi pripomínajú Tikal.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa