Prichádza najväčší PREZIDENT – Pozrite si ho zblízka

2014-08-20 17:00:36 |   |    | 

Máte radi extrémy a prírodu naraz? Ak áno, Prezident sa vám bude páčiť. No nehovoríme teraz o pohlavároch a iných štátnikoch. Hovoríme o jednom z najväčších stromov na svete.



 

Ohromná majestátnosť

 

Isto poznáte veľa prekrásnych a majestátnych stromov. U nás doma je ich mnoho, no predsa len nemôžu byť konkurenciou pre ohromné sekvojovce, čo rastú na západnom pobreží Spojených štátov. Tieto prehistorické mamuty, pozostatky dávnych čias, reprezentanti minulosti, ktorí prežili oheň aj moderného človeka, dokazujú akú silu príroda má.

 

Čo sú to sekvojovce?

 

Aby ste vedeli, o čom to rozprávame, musíme si najprv ujasniť, čo to sekvojovce sú. Ak vám poradíme slovo „sekvoja,“ isto sa vám už začne čo to mariť. Sú to ohromné ihličnaté stromy s čeľade tisovcovitých.  V rozmeroch, ktoré predbehnú všetky iné živé stvorenia sveta, rastú len na jednom mieste na svete – v Sierra Nevada, v kalifornskom Národnom parku Sekvoja (Sequoia National Park).

Unikátne nie sú len svojou veľkosťou, ale aj vekom. 1 500 až 2 000 rokov je pri nich takmer bežnou záležitosťou. Je to spôsobené hlavne tým, že ich drevo je odolné a nenapadá ho hmyz ani choroby. Napomáha aj hrubá kôra, vďaka ktorej ich neohrozí ani rýchlo sa šíriaci oheň. Horšie je to len s ich reprodukciou, keďže sa ujme len každé tisíce semienko.

A odkiaľ máme názov sekvoja? Slovo pochádza z indiánskeho slovníka a pomenovaný tak bol aj náčelník Sequoia, teda „mohutný strom“. S indiánmi je spojená aj iná zaujímavosť. Hoci je drevo sekvojovcov tvrdé a nehorľavé, staré stromy zvyknú byť bútľavé, takže ich kedysi indiáni používali na ochranu pred divými zvieratami a zlým počasím.

 

Naj, naj, naj

 

Pri Prezidentovom „naj“ však nerozprávame o výške, najvyšší strom je tiež sekvojovec, ale nazýva sa Hyperion a má výšku 115,72 m, ani o šírke, najširší kmeň na svete, 11,62 m, má údajne strom Tule v Mexiku. Hovoríme o celkovej veľkosti, teda množstve dreva, ktoré strom má. S 1 300 m3 v kmeni mu patrí tretia priečka, čo je v porovnaní so všetkými stromami na svete úctyhodné miesto. Prvenstvo dodnes drží Generál Sherman, ktorý ma objem dreva 1 487 m3.

 

Prvenstvo je niekde inde

 

Tak prečo píšeme o treťom najväčšom strome? Je to jednoduché. Hoci má kmeň Prezindenta „len“ 1 300 m3 treba zarátať aj jeho korunu. To sa donedávna nerobilo, no po preskúmaní koruny a všetkých nadzemných častí, prišli prírodovedci s novými prvenstvami. A tu sa už Prezident ukázal ako jednotka. Jeho neustále dorastajúca koruna nemá nikoho, kto by ju porazil. Ešte aj odhadované množstvo ihličia nechalo ostatných ďaleko za Prezidentom. Je to niečo okolo 2 miliárd. Nestačí prvenstiev? Údajne je aj jedným z najrýchlejšie rastúcich stromov na svete s metrom kubickým za rok.

Ak vás Prezident ohromil viac ako naši politici, pozrite si video, na ktorom je ukázané, ako sa vyrábala fotka tohto stromu. Pretože to samozrejme nebolo jednoduché. Prezidenta jednoducho na jeden záber nedáte. Poradilo sa to až s 126 fotkami.

 

A len pre zaujímavosť – aj u nás môžete naraziť na sekvoje, napríklad v liptovskom arborétu a botanickej záhrade v Banskej Štiavnici.

Zdroj/autor: themindunleashed.org, nationalgeographic.com, SiSa,  drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa