Užialení domorodci na Vanuatu smútia: Zomrel im boh

2021-04-14 09:00:00 |   |    | 

Domorodý kmeň z neveľkého vanuatského ostrova Tanna trúchli nad úmrtím princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Jeden z kmeňov súostrovia, ktoré sa nachádza približne 2.350 kilometrov východne od Austrálie, uctieval vojvodu niekoľko desaťročí ako boha.



 

Veľká Británia sa po smrti princa Philipa 9. apríla zahalila do smútku. Nie je však jediná, za manželom kráľovnej Alžbety trúchlia aj na opačnej strane sveta – na ostrove Tanna, kde obyvatelia dvoch tamojších dedín Yakel a Yaohnanen vojvodu celé desaťročia vnímali ako božskú bytosť, a tak teraz prechádzajú formálnym obdobím trúchlenia, informuje BBC.

Prvým krokom bol spoločný smútočný ceremoniál, ktorý sa uskutočnil už v pondelok za prítomnosti stoviek ľudí. Jeho súčasťou bolo pitie kávy a príhovory o princovi, diskutovalo sa aj o jeho možnom nástupcovi. „Spojenie medzi ľudom ostrova Tanna a anglickými ľuďmi je veľmi silné... Posielame sústrastné odkazy kráľovskej rodine aj anglickému ľudu,“ povedal podľa agentúry Reuters kmeňový vodca Chief Yapa.

Počas nasledujúcich týždňov sa budú dedinčania pravidelne stretávať, aby vykonali ďalšie smútočné obrady za vojvodu. Zahŕňať budú rituálne tance, procesiu aj vystavenie spomienok na princa. Rozlúčka vyvrcholí veľkým zhromaždením, kde budú vystavené najväčšie poklady miestnych, ako napríklad rastliny kávy a sladkých zemiakov či prasatá. Niekoľko ošípaných bude zrejme tiež pre rituálne potreby zabitých.

Miestni obyvatelia ešte stále žijú podľa stáročných tradícií, nedotknutí civilizáciou. Ich „kastom“, teda kultúra a spôsob života sa odvíja od viery, že celý svet sa vyvinul z ostrova Tanna a ich povinnosťou je snažiť sa o mier. V tom im mal pomôcť práve princ z Edinburgu, ktorého vnímali ako „reinkarnáciu veľmi mocného ducha alebo boha, prebývajúceho na jednej z miestnych hôr,“ vysvetlil pre BBC antropológ Kirk Huffman, ktorý tieto kmene študoval v 70. rokoch.

Dedinčania začali veriť, že vojvoda je jedným z nich, že je naplnením proroctva o členovi kmeňa, ktorý „opustil ostrov vo svojej pôvodnej spirituálnej forme, aby si za morom našiel vplyvnú manželku,“ vysvetľuje Huffman. Podľa domorodcov sa po boku kráľovnej Philip snažil o šírenie mieru a rešpektu k tradíciám a keby sa mu podarilo svoju snahu úspešne zavŕšiť, mohol by sa vrátiť na Tannu. Najskôr by však musel poraziť „hlúposť, žiarlivosť, lakomosť a nekonečné boje belochov.“

Nie je známe, kedy a ako vlastne hnutie uctievania princa Philipa začalo. Podľa jednej z teórií videli domorodci jeho fotografiu po boku kráľovnej na stenách britskej vojenskej základne, keď bolo ešte Vanuatu (resp. Nové Hebridy) spoločnou britsko-francúzskou kolóniou. Isté je, že dnes sa k viere vo vojvodu hlásia stovky ľudí a v minulosti ich boli dokonca tisíce.

Princ Philip svojim uctievačom v minulosti poslal niekoľko listov a fotografií a v roku 2007 sa dokonca s piatimi z nich osobne stretol, keď prileteli do Anglicka kvôli nakrúcaniu dokumentárneho seriálu. Domorodci sa vojvodu pri tej príležitosti vo Windsore dokonca spýtali, kedy sa na Tannu vráti a on im údajne s humorom sebe vlastným odpovedal: „Keď sa oteplí. Pošlem odkaz.

To sa však už nestane, a tak teraz mnohí polemizujú, či so smrťou vojvodu zanikne aj jeho kult, alebo sa zbožňovanie domorodcov presunie na niekoho iného. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o vojvodovom synovi princovi Charlesovi, ktorý Vanuatu navštívil v roku 2018.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa