Hádzanie potkanmi, jedenie psov aj oslava ohyzdnosti: Spoznajte najdivokejšie festivaly sveta

2023-04-20 12:40:00 |   |    | 

Keď sa povie festival, väčšina z nás sa teší na hodovanie, hudbu a predovšetkým dobrú zábavu. Tú si však každý predstavuje inak a niektoré miestne tradície sa nám nemusia páčiť. Predsudky bokom - toto sú festivaly, aké len tak nezažijete.



 

Festival liči a psieho mäsa, Čína

K festivalu obvykle patrí aj dobré jedlo. My máme kontroverzné zabíjačky, v juhočínskom meste Yulin zas pri letnom slnovrate začína Festival liči a psieho mäsa, počas ktorého skončí v hrnci údajne až 10.000 domácich miláčikov. Psie mäso je podľa Číňanov veľmi výživné a pomáha pri impotencii či zlom krvnom obehu. Obvykle sa konzumuje v zime, lebo dobre zahreje, v lete však navyše prináša šťastie a pevné zdravie. Pečené mäso sa obvykle zajedá liči a zalieva alkoholom.

 

Els Enfarinats, Španielsko

Úplne z iného súdka je asi 200-ročný festival Els Enfarinats v španielskom Ibi neďaleko Alicante, ktorý sa koná vždy 28. decembra. Vládu v meste vtedy preberie asi dvadsiatka mužov vo vtipných vojenských odevoch. Vyhlásia vlastného nového starostu a začnú ihneď zneužívať svoju moc. Vydávajú absurdné zákony a kto ich nedodržuje, musí zaplatiť finančnú pokutu. To vyprovokuje reakciu opozície a vzniká šialený boj, v ktorom sa všetci pred miestnou radnicou obsypávajú múkou a hádžu po sebe vajíčka a petardy.

 

Batalla de Ratas, Španielsko

Posledná januárová nedeľa patrí v španielskej dedine El Puig slávnosti, známej ako „Batalla de Ratas“, teda „Potkania bitka“. Hádate správne, účastníci tohto festivalu po sebe hádžu mŕtve hlodavce. Pôvod tohto zvyku treba hľadať v minulosti, keď sa potkany dostali do piňát s ovocím a orieškami a počas osláv popadali na ľudí. Rozhnevaný dav hlodavce ubil na smrť a začal sa ich mŕtvymi telami ohadzovať. Zrejme to bola veľká zábava, lebo tento zvyk pretrval aj napriek nesúhlasu ochranárov dodnes.

 

Esta salvaje tradición de lanzarse ratas entre los vecinos de la localidad valenciana de El Puig sigue muy viva, menos...

Posted by PACMA - Partido Animalista on Sunday, January 28, 2018

 

Kanamara Matsuri, Japonsko

Festival železného falusu sa koná vždy počas prvého aprílového víkendu v japonskom Tokyu. Nadväzuje na starú legendu o nešťastnici, ktoré odmietla dvorenie démona, ten sa usadil v jej vagíne a odhryzával penisy jej manželom. Odišiel až po tom, čo si žena nechala ukuť železný falus. Ten sa odvtedy stal predmetom uctievania ľahkých žien, ku ktorým sa začiatkom jari pridávajú aj mnohí ďalší. Hoci ich láka predovšetkým bizarná prehliadka toho, čo všetko môže mať tvar penisu, festival Kanamara Matsuri si kladie vyššie ciele - informovať o pohlavných chorobách a zbierať peniaze na boj proti HIV.

 

Tunarama, Austrália

Kým v Španielsku koncom januára lietajú vzduchom potkany, v Austrálii si vtedy môžete hodiť tuniakom. Tradičný festival Tunarama v mestečku Port Lincoln návštevníkom ponúka umelecké vystúpenia, trhy s miestnymi špecialitami a čerstvé morské plody. Najviac pozornosti však vždy pritiahnu Majstrovstvá sveta v hode tuniakom, kde sa muži, ženy a deti snažia čo najďalej šmariť 10-kilogramovú rybu. Chcete to skúsiť aj vy? Potom sa dobre pripravte – rekordný hod meral viac ako 37 metrov!

 

Festa dei Brutti, Taliansko

Talianske mestečko Piobbico je už od roku 1879 sídlom Klubu škaredých, ktorý pôvodne vznikol s cieľom umožniť slobodným obyvateľkám nájsť si manžela. Postupne sa  rozrastal a dnes združuje už vyše 30.000 ľudí z 25 štátov sveta, ktorí vedia, že najdôležitejšia je vnútorná krása. Klub vždy v prvú septembrovú sobotu organizuje Festival škaredosti, ktorého sa však nemôže zúčastniť len tak hocikto. Starší členovia klubu si každého záujemcu vopred preveria a pridelia mu hodnotenie ich výzoru v škále od „nešpecifikovaný“ až po „výnimočne škaredý“.

 

Holi, India

Hinduistický festival Holi je tou najpestrejšou oslavou príchodu jari. Spája sa hneď s niekoľkými legendami a symbolizuje vítanie teplého počasia, porážku zla a radosť. Na znak toho sa všetci osypávajú farebnými práškami, postrekujú vodou alebo ohadzujú balónmi, v ktorých sú zmiešané obe tieto zložky. Domáci si prášok vyrábajú doma, no už pár dní pred Holi ho môžete pohodlne zohnať od pouličných predajcov. V tento deň v podstate neplatia žiadne pravidlá a zafarbiť môžete naozaj kohokoľvek - i starších ľudí alebo vyššie postavených spolupracovníkov.

 

Kukkur Tihar, Nepál

Psíkmi sme náš zoznam začali a psíkmi aj skončíme. Tentoraz však našťastie neskončia na tanieri, ale naopak, stanú sa objektom zbožňovania. Podľa Nepálčanov sú totiž tieto zvieratá poslami boha smrti Yamu, ktorému chcú festivalom Kukkur Tihar vzdať úctu. Psov preto zdobia kvetinovými girlandami a kŕmia ich rôznymi dobrotami vrátane mäsa, mlieka či vajec. Považuje sa za hriech, ak sa niekto v tento deň správa ku psom bez rešpektu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa