Najzáhadnejšia a najvzácnejšia československá minca: Nikto nevie, prečo bola vyrazená

2023-04-16 12:00:00 |   |    | 

Najzáhadnejšou československou obehovou mincou je päťhalier z roku 1924, zachytený v kremnickej banke počas prvej republiky. Ten bude spolu s extrémne vzácnym päťdukátom Leopolda I. z roku 1675 a ďalšími pokladmi predmetom aukcie.



 

„V každej aukcii sa snažíme zberateľom ponúknuť niečo jedinečné. Na našej výročnej 30. dražbe, to bude minca, ktorá je označovaná za najzáhadnejšiu československú obehovú mincu a jej pôvod siaha až do ranných rokov Prvej republiky. V roku 1926 Július Ritter, zamestnanec mestskej sporiteľne v Kremnici, zachytil päťhaliernik s rokom razby 1924 a prezieravo predpokladal, že doposiaľ ním nevidená minca je výnimočná,“ hovorí Elizej Macho, spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič.

Dopĺňa, že už príprava razby mince je zahalená rúškom tajomstva. Na rok 1924 totiž nebola plánovaná žiadna razba päťhaliera. Napriek tomu sa na zberateľskom trhu objavuje pár exemplárov 5-halierov s letopočtom 1924. V 80. rokoch sa objavili ďalšie kusy, tzv. papalášske, ktoré boli údajne razené ako darček pre prominentných členov delegácií mincovne. Tie však už na sebe nesú znaky prasknutého razidla, ktoré do celého príbehu vnáša ďalšiu záhadu. Vyvolávacia cena draženého exemplára, s jasným pôvodom a bez známok poškodeného razidla, bude 30 tisíc eur.

Najdrahšou mincou, ktorú si budú môcť zberatelia vydražiť, je najkrajší známy kus päťdukátu Leopolda I. vyrazený v bratislavskej mincovni. „Ide o kabinetný kus s nádhernou patinou a zrkadlovým leskom v plochách a jeho vyvolávacia cena bude 200 tisíc eur,“ prezrádza Elizej Macho. V aukcii sa budú dražiť aj vzácne ročníky svätováclavských dukátov z roku 1951 vo všetkých štyroch nominálnych hodnotách (desaťdukát, päťdukát, dvojdukát a dukát). Ich súhrnná vyvolávacia cena bude 240 tisíc eur.

Zaujímavou položkou 30. jubilejnej aukcie bude aj extrémne vzácna medaila z roku 1765. Jej autorom je dvorný medailér viedenskej mincovne Anton Wideman. Medailu vytvoril na prijatie cisárskeho titulu Jozefa II. a na nastúpenie spoluvlády s ovdovelou cisárovnou Máriou Teréziou. „Zberatelia budú dražiť exemplár, ktorý je v špičkovo zachovalom stave, pochádza z francúzskej šľachtickej pozostalosti a jeho vyvolávacia cena bude 60 tisíc eur.

Aukcia sa bude konať prezenčne za sálovej účasti, cez internet a telefón v piatok 21. apríla 2023 v Prahe.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa