Tieto atrakcie vám budú dôverne známe. Objavili sa aj v najobľúbenejších filmoch

2023-10-17 00:00:00 |   |    | 

Filmoví tvorcovia radi počas natáčania siahnu aj po historických pamiatkach či turistických atrakciách. Tie majú neopakovateľnú atmosféru, ktorá vyšperkuje aj ich kinohity. Preto ak sa vám páčili niektoré miesta vo vašich obľúbených filmoch, s veľkou pravdepodobnosťou nešlo len o kulisy a môžete ich navštíviť už počas vašej najbližšej dovolenky.



 

Hrad Alnwick, Anglicko – Harry Potter

Čarodejnícka škola, ktorú navštevoval Harry Potter, bola vytvorená najmä pomocou kulís a počítačovej techniky, no v prvých filmoch nájdete aj niekoľko záberov, ktoré sa nakrúcali v reálnych priestoroch. Jedným z nich je anglický hrad Alnwick, ktorý mal predstavovať nádvorie Rokfortu. Nachádza sa na úžasnom mieste na hraniciach Anglicka so Škótsko a po odvysielaní prvých filmov sa stal medzi fanúšikmi tejto série vyhľadávanou atrakciou. Pre verejnosť je otvorený od konca marca do konca októbra, ale záhrady sú prístupné celoročne. Počas prehliadky uvidíte napríklad oficiálne miestnosti pre návštevy, múzeum a zbrojnicu s historickými zbraňami. Istotne sa choďte pozrieť aj do interiéru hradu z 11. storočia, ktorý vám bude veľmi pripomínať svet Harryho Pottera.

 

Karlov most, Praha, Česko – Mission Impossible

Praha sa stala obľúbeným miestom pre svetové filmové štáby, preto sa niektoré jej ulice a pamiatky objavili už vo viacerých trhákoch. V roku 1996 zahviezdila aj v prvej časti Mission Impossible. Nezničiteľný Tom Cruise vtedy bežal po Karlovom moste, kde naháňal nepriateľov. Jeden z najlegendárnejších mostov v celom regióne začali stavať v 14. storočí, keď ten pôvodný museli strhnúť, pretože prechod po ňom začal byť nebezpečný. Jeho vybudovanie nariadil kráľ Karol IV., podľa ktorého nakoniec dostal aj svoje pomenovanie. Most s jedným z najkrajších výhľadov na Prahu zdobí 30 sôch, ktoré sa stali dôležitými umeleckými pamiatkami. Počas natáčania filmu ho museli aj s riekou nasvietiť stovkami svetiel, aby pre nočné scény vytvorili čo najlepšiu atmosféru.

 

Veľký kanál, Benátky, Taliansko – James Bond a iné

Niektoré atrakcie sa objavujú vo filmoch so železnou pravidelnosťou. Napríklad Eiffelovu vežu alebo Big Ben sme videli už v toľkých záberoch, že sa to ani nedá spočítať. Do tejto exkluzívnej spoločnosti patrí aj legendárny Veľký kanál v Benátkach. Či sa po ňom preháňajú na lodiach, alebo sa len pri ňom odohráva niektorá z dôležitých scén, na obrazovke ho vídame naozaj často. Jedna z najznámejších scén pochádza z bondovky Casino Royale, kde sa kanál objaví počas napínavého momentu po výbuchu paláca. Toto legendárne miesto nevynechali ani vo filme Turista, kde sa tadiaľ prechádzali Johnny Depp spolu s Angelinou Jolie. Do tretice nechýbal ani vo filme Indiana Jones a posledná krížová výprava, kde sa po kanáli do Benátok doplavil Harrison Ford.

 

Villa Laura, Cortona, Taliansko – Pod toskánskym slnkom

Toskánsko je taktiež obľúbeným miestom filmových štábov. Malebný vidiek a historické mestečká sú pohladením pre dušu každého cestovateľa a skvele vyniknú aj v kinách. Tam sa odohráva tiež dej príbehu Pod toskánskym slnkom, v ktorom si hlavná hrdinka prichádza zotaviť svoje boľavé srdce po rozvode. Villa Bramasole sa v skutočnosti volá Villa Laura. Postavená bola v 17. storočí a v súčasnosti ju prenajímajú ako hotelové apartmány. Nachádza sa v nej päť izieb, bazén a taktiež je pri nej malý farmársky dom.

 

Záhrady Mirabell, Salzburg, Rakúsko – Za zvukov hudby

Jeden z najkrajších muzikálov patrí u našich susedov medzi filmové klasiky Tak ako si my nevieme predstaviť sviatky napríklad bez Popolušky, Rakúšania si musia pozrieť za Zvukov hudby. Väčšina príbehu sa odohráva v Salzburgu a okolí, preto v meste nájdete aj múzeum venované tomuto filmu. Jedna zo scén sa nakrúcala aj v nádhernej záhrade Mirabell, kde hlavná hrdinka učila deti základom spevu. Záhrada spolu s priľahlým zámkom zo 17. storočia patria medzi najnavštevovanejšie atrakcie v meste a sú spájané aj so začiatkami Mozartovej kariéry.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa