V Brezne otvorili nové múzeum: Navštevníkov prenesie do dôb socializmu

2024-05-06 20:00:00 |   |    | 

Po sprístupnení zrekonštruovanej Mestskej veže a druhej najvyššej vyhliadkovej veže na Slovensku - Horné Lazy, ktoré sa neustále tešia vysokej návštevnosti zo strany verejnosti, pribudla v Brezne nová expozícia s názvom Nostalgia¿, ktorou sa návštevníci budú môcť prinavrátiť do čias minulých.



 

Expozícia sa nachádza priamo v centre mesta, na Námestí M. R. Štefánika v priestoroch brány č. 2vedľa Mestského úradu. Jej podnázov dopĺňa výstižný slogan z obdobia bývalého režimu: ,,Česť práci a robote pokoj". Okrem celkového účelu, ktorým je vytvoriť pre návštevníkov mesta i celého regiónu zaujímavý a atraktívny objekt, prináša verejnosti aj pridanú hodnotu, ktorou je nostalgický pohľad do minulosti s edukačnými prvkami.

Expozičné priestory sú rozdelené do dvoch podlaží. Prízemie expozície s názvom ,,Aj také bolo Brezno“ prinesie návštevníkovi informačno-edukačnú formu zážitku, a to cez rôzne artefakty, obrazy aj dva interaktívne dotykové panely s LED obrazovkou, na ktorej sú historické fotografie s textovými popismi.

,Panely majú plniť úlohu primárneho informačného prvku expozície. Návštevníkom umožní absolvovať prehliadku aj bez prítomnosti sprievodcu s odborným výkladom,“ hovorí výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE Petra Ridzoňová Hlásniková.

Najväčším lákadlom Nostalgie¿ je zaručene dobovo zariadený byt na prvom poschodí, dotvorený doplnkami, ktoré sú typické pre dobu zo 70-tych až 80-tych rokov minulého storočia. Neoddeliteľnou súčasťou je kuchynská linka s historickými spotrebičmi a predmetmi dennej spotreby, rohová sedacia súprava, nábytková zostava s porcelánovým a skleným inventárom, čalúnená pohovka so sedadlami a konferenčným stolíkom, ako aj zázemie detskej izby s hračkami.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: KOCR Banskobystrický kraj Turizmus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa