OBRAZOM: Mestské múzeum Lučenec vás vráti do detstva či mladosti

2023-08-05 12:00:00 |   |    | 

Najobľúbenejšou atrakciou v Lučenci je majestátna synagóga, turisti by však rozhodne nemali vynechať ani návštevu múzea v radnici. Je totiž plné zaujímavých vecí, ktoré mnohých vrátia do detstva či mladosti!



 

Mestské múzeum Lučenec bolo zriadené v roku 2016 a prvých návštevníkov privítalo o rok neskôr. Hoci sa zameriava predovšetkým na históriu mesta, spôsob jej koncipovania i vystavené exponáty zaujmú všetkých bez rozdielu.

 

Kampanologická expozícia sa venuje 200-ročnej tradícii výroby zvonov v meste Lučenec a uvidíte v nej aj kópiu zvona či starý hodinový stroj.

 

Ideálny obraz spoločnosti v 19. storočí a súkromný svet obyvateľov reprezentuje fenomén „meštiansky interiér“.

 

Smaltované predmety predstavuje expozícia venujúca sa významným smaltovniam založeným v Lučenci - Rakkotyayho fabrike na smaltový riad a Sternlichtovej smaltovni.

 

Najrozsiahlejší renesančný lučenecký poklad bol objavený pri výstavbe kostola reformovanej kresťanskej cirkvi na jar 1851. Časť z neho je vystavený v podobe kópií.

 

K najslávnejším obyvateľom Lučenca patril maliar František Gyurkovits (1876 – 1968). Samostatná expozíciu ponúka prierez jeho tvorbou.


K Lučencu neodmysliteľne patrili aj dva veľké priemyselné závody – textilka Poľana Opatová a nábytkárstvo Mier. Vystavené artefakty mali určite mnohí z vás vo svojich domovoch.

 

Do detstva návštevníkov prenesie aj expozícia na prízemí, ktorá verne zobrazuje školské triedy v minulosti.

 

V máji 2022 pribudla v budove bývalej hasičskej zbrojnice ďalšia časť stálej expozície, kde je umiestnená aj maketa, zobrazujúca Lučenec z roku 1907.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa