Púšť Gobi ukrýva čínsku verziu Stonehenge. Aké je tajomstvo zvláštnych kruhov?

2023-08-29 10:00:00 |   |    | 

Neďaleko mesta Turpan sa na púšti Gobi nachádzajú nezvyčajné útvary. Objavili ich len v roku 2003 a rozprestierajú sa na ploche takmer 7 kilometrov štvorcových. Aj na tomto mieste nájdete rozmiestnených niekoľko kameňov, ktoré spolu vytvárajú kruhy rôznych veľkostí. Pripisujú sa im magické schopnosti a predpokladá sa, že ich kedysi využívali na obrady.



200 tajomných kamenných útvarov

Zatiaľ čo Stonehenge tvorí súbor obrovských balvanov, na púšti Gobi nájdete trochu inú atrakciu. Dokopy sa tam nachádza totiž až 200 obrazcov, ktoré boli vytvorené len z kameňov. Často ide o veľmi súmerné a pravidelné tvary. Väčšina z nich sú kruhy, no nachádzajú sa medzi nimi aj štvorce či obdĺžniky. Vedcom trvalo dlho, kým sa im ich podarilo úplne odhaliť. Nakoniec im pomohli moderné technológie, keď pomocou dronov konečne uvideli celistvé obrazy toho, čo sa nachádza na zemskom povrchu.

 

Kamene priniesli z iného regiónu

Porovnávanie so Stonehenge je zaujímavé aj v spôsobe výstavby. Kamene, z ktorých pozostávajú obrazce na Gobi, sa totiž v tejto oblasti vôbec nenachádzajú. Preto je jasné, že ich museli priniesť z iného regiónu. Rovnako postupovali aj v prípade anglického Stonehenge a dokonca aj írskeho starovekého pohrebiska Newgrange, keď najprv museli veľkú kusy balvanov prepraviť a až potom sa pustili do výstavby. Jednotlivé kamene pritom nie sú veľmi opracované. Väčšinou boli len rozdelené na niekoľko menších kusov, ktoré potom umiestnili do symetrických tvarov. Niektoré z väčších balvanov sú ozdobené kresbami.

 

 

Vznikali postupne počas dejín

Odborníci sa domnievajú, že jednotlivé kruhy a štvorce nepostavili naraz a vznikali postupne v priebehu viacerých rokov. K tomuto záveru došli kvôli tomu, že medzi jednotlivými obrazcami je jasne vidieť rozdiel v technike ich skladania, ktorá sa časom začala vylepšovať. No a potom je tu aj samotné spracovanie kameňov, ktoré bolo taktiež postupom času stále precíznejšie. Keďže niektoré vzory nie sú až natoľko rozsiahle, pracuje sa aj s ďalšou teóriou. Podľa nej bola púšť Gobi dokonalým miestom na pohrebisko. Pod jednotlivými kamennými obrazcami by teda mohli byť pochovaní obyvatelia usadlostí, ktoré v minulosti stáli neďaleko.

 

 

Špekuluje sa o mimozemšťanoch i rôznych rituáloch

Pri takýchto tajomných stavbách alebo javoch býva často zvykom, že sa s nimi spája množstvo špekulácii. Rovnako je to aj v prípade čínskeho Stonehenge, pri ktorom sa najčastejšie skloňuje možnosť rituálneho miesta. Aj v prípade Anglicka sa hovorí o tom, že bolo zrejme dávnym pohrebiskom, alebo slúžilo kňazom, ktorí tam prinášali rôzne obety, aby zabezpečili dobrú úrodu, prípadne ospravedlnenie svojich prehreškov. Bizarnejšie teórie potom o oboch tvrdia, že ich mali vytvoriť mimozemšťania. Z tohto dôvodu dokonca niekedy tajomné miesto v Gobi označujú za čínsku verziu americkej Area 51, ktorá je neprístupná pre verejnosť, pretože sa tam nachádza tajné vládne zariadenie. Historici sa však najviac prikláňajú k možnosti, že sa tam v skutočnosti nachádza len svätyňa, ktorá slúžila na rituály spojené s pochovávaním predošlých obyvateľov a modlenie k bohu Slnka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa