Polícia objasnila šokujúcu vraždu z roku 1933! Zohavené časti ženského tela našli vo vlakoch do Bratislavy a Košíc

2023-09-22 09:00:00 |   |    | 

Policajti po 90 rokoch zrejme objasnili prípad vraždy slovenskej prostitútky Otýlie Vranskej. S najväčšou pravdepodobnosťou sa na nej podieľali rotmajster Josef Pěkný a prostitútka Antonie Koklesová, ako na prednáške k 90. výročiu vraždy včera povedal riaditeľ policajného múzea Radek Galaš.



 

Vražda, ktorá šokovala celú krajinu. Pred 90 rokmi sa v slovenských vlakoch našli dva kufre anglickej výroby a v nich ľudské ostatky. Ako vysvitlo, patrili 22-ročnej Slovenke Otýlii Vranskej, ktorú zavraždili v Prahe v noci z 31. augusta na 1. septembra 1933. Páchatelia spravodlivosti ušli, českej polícii sa však konečne podarilo identifikovať ich mená a tváre.

„Sme na 80 percent presvedčení o tom, že na vražde sa priamo a významnou mierou podieľal rotmajster Josef Pěkný a priamou účastníčkou, ak nie spolupáchateľkou bola Antonia Koklesová," povedal riaditeľ policajného múzea Radek Galaš, podľa ktorého je tak možné prípad považovať za objasnený.

 

OTÝLIE - FINÁLE (?). U příležitosti 90. výročí smrti Otýlie Vranské jsme připravili přednášku, ve které bychom veřejnost rádi seznámili s výsledky, ke kterým jsme došli dlouhodobým zkoumáním.

Posted by Muzeum Policie ČR on Tuesday, August 29, 2023

 

Otýlia Vranská sa narodila 8. marca 1911 v Brezne a už od detstva mala problémy so zákonom. Niekoľko rokov strávila v polepšovni za krádeže, v jedenástich utiekla z domu, krátko bývala v Žiline a v 22 rokoch odišla do Prahy.

Verila, že tam konečne nájde lepší život, nakoniec ju tam však čakala krutá smrť. Vranská v žiadnej službe dlho nevydržala a začala si privyrábať prostitúciou, azda v nádeji, že si tak raz nájde bohatého manžela, ktorý sa o ňu postará.

 

Zrejme ním mohol byť aj rotmajster Josef Pěkný, s ktorým sa Otýlia mala stretnúť 31. augusta 1933. Ako krátko pred odchodom z bytu povedala svojej domácej, muž jej vraj prisľúbil sobáš aj zamestnanie vo vojenskej práčovni. Na spoločné stretnutie však prišiel s inou ženou, prostitútkou Antoniou Koklesovou.

Trojica spolu strávila časť večera a okolo jedenástej sa rozdelili. Pěkný šiel s Koklesovou domov, Vranská sa zastavila v niekoľkých podnikoch a odvtedy ju už nikto živú nevidel. Časti jej tela však objavili 2. septembra 1933 vo vlakoch na Slovensku.

Jeden kufor so ženskou hlavou a dolnými končatinami zabalenými v posteľnej bielizni našiel železničiar v osobnom vlaku na stanici v Bratislave, druhý kufor s trupom bol zas odložený vo vagóne, ktorý bol odpojený v Košiciach.

Príčinou smrti podľa Galaša neboli rany do hlavy, s čím pracovala pôvodná teória. Vranská bola podrezaná zaživa, nasledovali sečné rany do hlavy, pravdepodobne sekáčikom či šabľou, potom bodné rany do hrudníka. Až potom bolo jej telo rozštvrtené.

Hoci prípad vo svojej dobe vyvolal obrovský záujem verejnosti, vtedajším kriminalistom sa ho objasniť nepodarilo. Česká polícia sa k nemu preto pred pár rokmi vrátila a včera po preskúmaní dôkazov vyhlásila, že pravdepodobnými páchateľmi boli práve Pěkný a Koklesová.

Galaš ale upozornil, že sa nikdy presne nezistí, ako to vtedy bolo. Páchatelia údajne vraždili pod ťarchou situácie a v afekte kvôli existenčnej situácii Pěkného. Dôkazy sú ale nepriame. "Otýlia nebola obeťou sexuálneho devianta. Nikdy nebolo zadokumentované priznanie sa k vražde či na smrteľnej posteli. Poznatky pochádzajú z archívnych fondov, tlače a predovšetkým spisov,“ uzavrel Galaš.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa