Zbohom nudnému dizajnu: Najzaujímavejšie lavičky sveta skrývajú zaujímavé príbehy

2023-12-08 00:00:00 |   |    | 

Všimli ste si už niekedy počas prechádzky v mestách, aké nezvyčajné lavičky ich často zdobia? Už dávno nie sú len nudnými pomôckami na posedenie po únavnom dni. Často majú originálny dizajn, ktorý na prvý pohľad osloví turistov a ako bonus im navyše ponúknu aj zaujímavý príbeh, ktorý sa skrýva za ich vznikom a návrhmi.



 

Sieťová lavička nad hladinou, jazero Paprocany, Poľsko

Zaujímavé lavičky nájdete aj u našich susedov. Okolo poľského jazera Paprocany pri meste Tychy vznikla promenáda so službami pre návštevníkov. Celé toto miesto je poctou modernému architektonickému dizajnu a unikátne sú preto aj lavičky pre návštevníkov. Namiesto klasického posedenia inštalovali veľké siete, ktoré umiestnili do dreveného móla priamo nad hladinou. Keď budete na nich ležať alebo sedieť, môžete pozerať priamo na jazero. Takýmto spôsobom chceli prepojiť energiu z dreva a okolitej vody a navyše ponúkli aj zaujímavý adrenalínový zážitok.

 

What a cool idea at the Redevelopment of the east side Paprocany lake shore in Tychy Architects: RS+ Robert Skitek...

Posted by Land8: Landscape Architects Network on Wednesday, November 18, 2015

 

Solárne lavičky, Massachusetts

Prepojenie moderných technológií a elegantného dizajnu využili v mestskom parku v Massachusetts. V ňom nainštalovali lavičky, ktoré majú solárne panely. Tie sa počas dňa nabíjajú energiou, v noci vďaka tomu svietia a aj v neskorých hodinách tam vytvárajú príjemnú atmosféru. Takéto osvetlenie je navyše oveľa príjemnejšie ako veľké lampy. Lavičky majú tvar slzičiek a ich tvar je navrhnutý tak, aby ste si počas sedenia dobre oddýchli. Môžete si vyložiť nohy a ergonomický tvar uľavuje pri bolestiach chrbtice i končatín. Preto lavičky často vyhľadávajú ľudia z blízkych kancelárií, ktorí si tam chodia posedieť počas obedovej prestávky.

 

SOFT Rocker is a solar powered outdoor rocking lounger whereby you can relax and recharge your electronics. Read article here - http://bit.ly/jaNsgM

Posted by Reflections of Life on Monday, February 4, 2013

 

Lavička Veľrybí chvost, Princ Rupert, Kanada

Mesto Princ Rupert je medzi turistami obľúbené najmä vďaka krásnej prírode. Jeho zástupcovia sa v spolupráci s miestnym podnikom oslavujúcim 25. výročie vzniku rozhodli zdôrazniť tento fakt a získať zaujímavú atrakciu, o ktorej by sa hovorilo všade vo svete. Výsledkom sú lavičky, ktoré dokonale kopírujú chvosty veľrýb, aké môžete vidieť počas plavieb v okolí. Autorom návrhu je umelec Jeff King, sú vyrobené z betónu a železnej konštrukcie a mesto ich rozmiestnilo na miesta, odkiaľ je najlepšia vyhliadka.

 

Pastelková lavička, Kyjev, Ukrajina

Lavička v Kyjeve sa teší veľkej obľube najmä medzi deťmi. Je hravá, hýri rôznymi farbami a ľudia sa pri nej nielen radi pristavujú, ale si ju aj detailne obzerajú. Lavičku postavili v roku 2014 pri obchode, ktorý sa venuje predaju kreatívnych potrieb. Nápad pochádzal od miestneho umeleckého štúdia a hlavnou myšlienkou bolo nielen prilákať nových zákazníkov, ale vytvoriť tiež dôležitý turistický bod v meste. Svojím veselým dizajnom navyše lavička oživila všedné ulice, takže sa veľmi rýchlo stala vyhľadávanou pre fotenia influencerov. Snáď sa tejto obľúbenej atrakcii podarí prežiť aj vojnové nivočenie v Ukrajine.

 

Creativity. A pencil bench, Kiev, Ukraine. Follow us! @engineeringandarchitecture Photo by algomasquemk . ....

Posted by Engineering and Architecture on Tuesday, July 14, 2020

 

Háčkovaná lavička, New York, USA

V New Yorku pribudla na rozmedzí ulíc Whitehall a Water najkrajšia a najobľúbenejšia lavička v meste. Vytvorili ju v podobe veľkej bielej háčkovanej dečky a týmto spôsobom chceli vzdať úctu Jennifer Cecere, ktorá sa postarala o šírenie podobných ručných prác. V minulosti bolo vytváranie háčkovaných čipiek obľúbeným spôsobom, ako si ženy skrášľovali domácnosti. Aby táto tradícia nevymrela, chceli na ňu poukázať aj týmto spôsobom a spopularizovať ju tak medzi ľuďmi.ň

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cornell AAP (@cornellaap)

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 12. máj. 2024. Meniny má Pankrác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa