OBRAZOM: V Indii sa koná festival Magh Mela, jedno z najfascinujúcejších podujatí planéty

2024-02-25 12:00:00 |   |    | 

Magh Mela je menšou verziou Kumbh Mela, najväčšieho náboženského zhromaždenia na svete, ktoré sa koná len každých šesť rokov (naposledy v roku 2019). Indický Allahabád však aj počas týchto mesiacov navštívili desiatky tisíc ľudí, ktorí sa kúpali v sútoku troch riek, aby zmyli svoje hriechy.



 

Magh Mela je každoročný festival s veľtrhmi, ktorý sa koná v mesiaci magha v indickom Allahabáde. Tento rok začal 15. januára a potrvá 54 dní. Zahŕňa šesť hlavných kúpacích dní, ten posledný vychádza na 8. marca.

Náboženským základom pre Magh Mela je viera, že púť je prostriedkom pokánia a očisťuje od hriechov. Kúpanie na posvätnom mieste Sangam na sútoku riek Gangy, Jamuny a Sárasvatí prináša spásu a je prostriedkom na vyslobodenie z kolobehu znovuzrodení.

Hoci je však rituálne ponorenie do vôd najvýznamnejšou súčasťou festivalu, spájajú sa s ním aj rozsiahle trhy, prednášky, náboženské prejavy, zábavné predstavenia či komunitné varenie pre mníchov a chudobných.

Prípravy na festival trvajú celé mesiace a pracujú na nich desiatky tisíc ľudí. Na brehoch vyrastie obrovské dočasné mesto, ktoré pri pohľade zhora vyzerá ako farebná mozaika. Tento rok sa rozprestiera na ploche 750 hektárov.

Špeciálne pre túto príležitosť vyrastú nielen stany, ale aj plávajúce mosty, plechové cesty či móla, pod ktorými sú rozprestreté siete na zachytenie tých, čo spadnú. Keďže koryto rieky sa každý rok zaplavuje, mesto vydrží len niekoľko mesiacov.

 

Viac fascinujúcich fotografií z podujatia nájdete v galérii:

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa