JEDEN SVET Otvárací film festivalu

2008-11-12 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Otvárací film deviateho ročníka festivalu Jeden svet sa venuje kríze v sudánskom Dárfúre, ktorú americká vláda vyhodnotila ako genocídu, a ktorou sa zaoberá aj Medzinárodný trestný súd.



Americký dokumentárny film Za Dárfúr! režiséra Theodora Brauna divákovi poskytne základné informácie o konflikte medzi arabskými milíciami Džandžavíd, podporovanými vládnym Národným islamským frontom, a nearabskými obyvateľmi krajiny, za cieľ si však nekladie hĺbkovú analýzu problému a jeho medzinárodných presahov.

Dokument je najmä o konkrétnych ľuďoch, ktorí sa tak či onak zúčastňujú na riešení humanitárnej krízy. Šesticu protagonistov tvorí aktivista, angažovaný hollywoodsky herec, prokurátor medzinárodného súdu, humanitárny pracovník, povstalecká bojovníčka a hlavný šejk tábora pre ľudí, ktorí kvôli nepokojom museli opustiť svoje domovy.

Takto koncipovaný výber postáv v prvom pláne sleduje rôznorodosť, zvýrazňuje však aj dištanciu dvoch svetov – sveta haagskych či kalifornských úradov a inštitúcii a sveta, kde je skúsenosť s genocídou čímsi celkom osobným.

 


 

Zdroj/autor: jedensvet,clovekvohrozeni,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa