JEDEN SVET Festival a novinky 2008

2008-11-10 18:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO Deviaty ročník medzinárodného filmového festivalu Jeden svet 2008 predstaví okrem tradičných sekcií, známych tém a sprievodných aktivít v podobe výstav či koncertov i niekoľko noviniek.



Pilotnou sekciou je Slovenský dokumentárny film 2007/08. Filmy uvedené v tejto sekcii majú tri spoločné črty: sú to slovenské filmy, sú to autorské filmy a sú to filmy so spoločenským a sociálnym rozmerom.

Stretávajú sa tu slovenské dokumenty jednak už etablovaných slovenských dokumentaristov, ktorí sa ocitajú v jednej „lige" po boku s režisérmi, síce ešte nie profesionálmi, ale v ich dielach badať nenapodobiteľné uchopovanie reality. Filmy v tejto sekcii bude posudzovať štvorčlenná medzinárodná porota, ktorá jednému z nich udelí čestnú Cenu Jedného sveta pre slovenský dokumentárny film 2007/08.

Festivaloví diváci v novej podsekcii Videoaktivizmus uvidia krátke filmy zahraničných mimovládnych organizácií, ktoré sa zaoberajú témami ako moderné otroctvo, domáce násilie na ženách, hospicová starostlivosť pre dlhodobo choré deti, život detí v slume, prostitúcia ako fenomén, či  multikultúrne spolužitie. Uvedieme aj  výber sociálnych reklám a videospotov.

Novinkou sú i odporúčania konkrétnych filmov, ktoré pre festival Jeden svet 2008 pripravilo viacero známych osobností. Diváci si môžu nechať poradiť od Andreja Bána, Ivety Radičovej, Adely Banášovej, Petry Polnišovej či Shootyho. Iveta Radičová vo svojom odporúčaní filmu Opustení  napríklad píše: „Dávno som nevidela film s takouto silnou výpoveďou. Odporúčam ho každému, kto má odvahu pozrieť sa pravde a sebe do očí.“

 

 

Zdroj/autor: jedensvet,clovekvohrozeni,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa