JEDEN SVET nie sú len filmy na telo

2008-11-09 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – V stredu 12. novembra 2008 sa v Bratislave začne v poradí už 9. ročník Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov JEDEN SVET, ktorý organizuje OZ Človek v ohrození.



Festival prináša na Slovensko inšpiratívne pohľady filmárov z „nášho sveta" na udalosti, činy a javy, ktoré nám často pripadajú ako z „iného sveta". Kladie otázky, prináša paradoxy,  prekvapenia, kultúrne odlišnosti, iné pohľady na život a otvára diskusie. Predstavuje schopnosť radovať sa zo života napriek ťažkým situáciám, rôzne tradície, pestrosť sveta a príbehy ľudskej húževnatosti. 

Jeden svet 2008 do ôsmich kinosál v Bratislave prináša 75 celovečerných a krátkych filmov v ôsmich filmových sekciách. Máte právo vedieť je tradične najpestrejšia festivalová sekcia. Tento rok prinesie niekoľko zaujímavostí. Jednou z nich bude určite film Za Darfúr!, ktorý už stihol vyvolať celosvetový rozruch. Okrem iného aj preto, že v ňom dôležitú úlohu zohráva George Clooney, ale najmä preto, že tento film ukazuje, že aktívna, dobre nasmerovaná pomoc jednotlivcov a náš záujem o ľudí v zdanlivo „inom" svete naozaj pomáha.

V sekcii Strety a stretnutia kultúr diváci tradične uvidia filmy, ktoré vyjadrujú zvláštnu rôznorodosť jedného sveta. Pomyselne sa tu tak „stretnú" príslušníci hnutia skinheads, o ktorých jeden z protagonistov filmu Byť skinheadom hovorí: „Nechápem, ako sa niekto môže hlásiť k hnutiu skinheads a zároveň byť rasista. Veď skinheads sú pôvodne z Jamajky!" Na druhej strane sa v tej istej sekcii objavia paralelné svety ľudí, žijúcich v jurtách na Sibíri, či životy nosičov v Nepále.

„Prečo demokraciu?" sa môžete pýtať spolu s protagonistami filmov Severná Kórea, jeden deň života, Železné dámy Libérie a iných snímok, ktoré vám sprostredkujú rôzne pohľady na uplatňovanie tohto osvedčeného politického zriadenia.

Nevadí vám, že ročné obdobia sa už pomaly nestriedajú? Aj takéto otázky zaznejú vo filmoch v sekcii venujúcej sa, okrem iného, aj životnému prostrediu –  Globálna (ne)pohoda.

V sekcii Made in China uvidíte film Plavba po Jang c'–ťiang. Aj prostredníctvom neho sa dozviete viac o krajine, ktorá je najľudnatejším štátom sveta a v ktorej funguje svetová rarita – socializmus s kapitalistickou ekonomikou.

V novej tohtoročnej sekcii Dve tváre islamu uvidíte okrem iného filmy Prekliate karikatúry, V tieni Proroka, či Džihádom za lásku, ktoré by mohli otvoriť diskusiu na tému, či sa pre nás islam vďaka médiám nestáva trochu strašiakom.

Každý rok sa niektorá z krajín, ktorá vedie kontroverznú politiku „zväčší" pod pomyselným festivalovým objektívom. Tento krát zaostrujeme na štát, ktorý sa rád pýši veľkou mocou. V sekcii Zaostrené na Rusko sa stretnú filmy, ktoré poukazujú na to, že sa v tejto veľmoci dejú veci, ktoré možno nesúvisia ani tak s demokraciou, ako skôr s dominanciou.

Po prvý krát sa tento rok na festivale objavuje sekcia Slovenský dokumentárny film 2007/08, kde sa predstavia autorské filmy slovenských dokumentaristov so sociálnou a spoločenskou tematikou.

Okrem množstva filmov v ôsmich nosných sekciách sa počas United Party vo štvrtok 13. novembra v klube Randal stretne česká kapela United Flavour, film Block Party, krátke antidiskriminačné spoty a DJ Robo Gregor.

Počas festivalu si diváci tiež budú môcť pozrieť tri tematické výstavy. Tento rok sa festival intenzívnejšie venuje situácii v Barme. Na Slovensku sa po prvýkrát objavia originálne karikatúry disidenta Harn Layho a s osudmi utečencov z Barmy bude spojená aj výstava Vyhnaní z domova. Fotografie  z Gruzínska predstaví slovenský reportážny fotograf Andrej Bán.

Desiatky filmov, množstvo informácií, rôzne pohľady – Jeden svet. Je to príležitosť dozvedieť sa viac.

 

 

Zdroj/autor: jedensvet,clovekvohrozeni,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa