EXTRA Objavili najstarší zlatý náhrdelník

2008-04-01 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Zlatý náhrdelník starý 4000 rokov objavil tím amerických antropológov neďaleko jazera Titicaca na juhu Peru. Ide o najstarší zlatý artefakt doposiaľ objavený na území oboch Amerík.



Nákrčník bol zhotovený približne okolo roku 2100 pred n.l., píše dnešné vydanie amerického odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Bádatelia pod vedením Marka Aldendorfera z univerzity v Arizone našli náhrdelník spolu s lebkou dospelého jedinca na pohrebisku Jiskairumoko, v osade niekdajších lovcov a zberačov z obdobia rokov 3300-1500 pred n.l.

"O objave sme nehovorili pre niekoľko dôvodov. Jedným bolo, že sme chceli mať chemickú analýzu zlata, a druhým, že sme nechceli, aby sa miestni ľudia dozvedeli o zlate, pretože sme sa obávali zlodejov," povedal Aldendorfer v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters. Obavy napokon pominuli. "Archeologický výskum sme ukončili v roku 2004. Na nálezisku potom tamojší obyvatelia začali obrábať pôdu a tak sa neobávame rabovania, pretože lokalita bola zničená," zdôraznil americký antropológ.

Ide o nečakaný nález, vtedajší obyvatelia boli totiž len na vývojovom stupni raného poľnohospodárstva. Veľa vedcov argumentuje práve tým, že nálezy zlata a jeho spracovanie sú možné len v usadlých poľnohospodárskych spoločenstvách, u ktorých dochádza k nadbytočnej produkcii, a samozrejme - v komunitách kultúrne vyvinutejších.

Koráliky boli vyrobené z rovného pliešku zlata ukovaného miestnymi kováčmi a potom zrolované a natiahnuté na vlnenú šnúrku. "Odráža to sociálny proces u ľudí, ktorí prechádzali na usadlý spôsob života. Keď sa usadíte, všetky pravidlá kočovnej spoločnosti sa začínajú meniť," dodal šéf výskumného tímu.

 

Zdroj/autor: pnas,reuters,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa