V košickej zoo otvorili nový juhoamerický pavilón s párom margajov

2023-07-23 09:00:00 |   |    | 

Nový juhoamerický pavilón Margaj pribudol v košickej zoologickej záhrade. Náklady na jeho stavbu predstavovali 304.000 eur. Vo štvrtok ho slávnostne otvorili.



 

Chovné zariadenie je domovom samice a samca malej mačkovitej šelmy - margaja, ktoré zoo chová od konca roka 2021. Podľa zoológa Patrika Pastoreka stavbu realizovali podľa štandardov Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA). "Vnútorný priestor má dve časti. Jedna slúži na chov a druhá záložná pre prípadný odchov mláďat, rozdelenie zvierat a podobne. Do objektu sme nainštalovali vysoké kmene stromov najmä preto, že margaj žije na stromoch," uviedol.

Ako ďalej informovala zoo, nové územie a budova s terénnymi úpravami má plochu 6,5 hektára. Samotný objekt je rozdelený na vnútorné a vonkajšie priestory a má rozlohu takmer 80 štvorcových metrov. Otvorením nového pavilónu zoo rozšírilo návštevnícku trasu a otvorilo návštevníkom časť areálu, kde plánuje v budúcnosti realizovať rozvojové projekty. Mesto, ktoré je zriaďovateľom zoo, na projekt prispelo sumou takmer 217.000 eur. Zvyšok financovala zoo z vlastných a externých zdrojov, sumou 50.000 eur stavbu podporil U. S. Steel Košice.

Riaditeľ zoo Erich Kočner uviedol, že juhoamerický pavilón Margaj má v areáli zoo zásadný význam. "Nielen preto, že ide po rokoch o prvý kompletne vybavený objekt, ale aj preto, že pavilón otvoril novú cestu rozvoja našej zoo. Návštevnícku trasu budeme v budúcnosti rozširovať týmto smerom, pretože ide o pozemky mesta. Nový pavilón sme prepojili chodníkom, ktorým sa môžu návštevníci dostať ku výbehu s antilopami, ale aj k našej reštaurácii," zdôraznil.

Margaj má pôvod v strednej a Južnej Amerike, väčšinu života trávi na strome. Pri zliezaní ide dole hlavou a ďalšou zaujímavosťou je, že na konári dokáže visieť dole hlavou aj za jednu končatinu. Nohu v členku dokáže otočiť o 180 stupňov. Margaja v minulosti prenasledovali pytliaci pre kožušinu. Toto zviera chová košická zoo ako jediná na Slovensku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa