Netradičná atrakcia na východe: Obrovského anjela postavili kvôli slávnemu hollywoodskemu filmu

2023-08-18 08:30:00 |   |    | 

Na cintoríne v obci Háj v okrese Košice okolie je asi desaťmetrová socha anjela, ktorú americkí filmári v roku 2000 po nakrúcaní vojnovej drámy Za nepriateľskou líniou s Gene Hackmanom a Owenom Wilsonom v hlavných úlohách nechali v obci. Dnes je z nej vyhľadávaná turistická atrakcia.



 

V americkom akčnom filme Za nepriateľskou líniou z roku 2001, ktorého dej sa odohráva počas vojny v Bosne, tvorí súčasť scén veľká socha anjela s odlomeným krídlom. Vidno ju v úvode filmu aj v záverečnej "strieľačke".

Divácky úspešná vojnová dráma s Owenom Wilsonom a Genom Hackmanom sa totiž nakrúcala na Slovensku a filmári na konci venovali sochu práve obci Háj, ktorá sa nachádza v údolí Slovenského krasu. Stojí v areáli miestneho cintorína vedľa kostola.

Anjel je vyrobený z polystyrénu a zvonku stvrdený cementáciou, aby vyzeral ako vytesaný zo skaly. Anjel má na sebe stopy po guľkách, jedno krídlo má odstrelené.

Socha anjela s odstreleným krídlom sa stala vyhľadávanou atrakciou a zastavaujú sa pri nej najmä turisti, ktorí zvyčajne smerujú aj k neďalekým Hájskym vodopádom.

Pri atrakcii je aj informačná tabuľa opisujúca rekvizitu a nakrúcanie filmu. Filmový štáb mal podľa nej na tamojšom futbalovom štadióne svoje dielne a zariadenia na výrobu snehu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa