Krugerov národný park - to najlepšie safari v srdci africkej divočiny

2023-11-07 12:00:00 |   |    | 

Počas návštevy Afriky sa turisti najviac tešia na spoznávanie tunajšej prírody a safari. Až keď na vlastnej koži zažijete divočinu, pochopíte, prečo tento kontinent mnohí tak veľmi milujú. Krugerov národný park v JAR patrí k najstarším na svete a obýva ho množstvo nádherných zvierat, ktoré ste dovtedy poznali iba zo ZOO. Nielen pre milovníkov prírody to bude zážitok, na ktorý už nikdy nezabudnú.



 

Zákaz lovu neprivítali domáci s nadšením

Africká divočina patrí medzi najkrajšie a najvzácnejšie lokality vo svete. Miestny ekosystém sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, takže sa stáva cenným zdrojom informácií aj pre botanikov a vedcov. Najstaršou rezerváciou v Afrike je Krugerov park, ktorý založili v roku 1898 ako miesto so zvýšenou ochranou. Prvým správcom sa stal James Stevenson-Hamilton, ktorý tam nastolil tvrdý poriadok. Zo začiatku sa preto dostával do stretov s domácimi obyvateľmi, ktorí ho kvôli novým pravidlám nenávideli. Na celom území totiž zakázal lov a postupne obmedzoval aj zber niektorých rastlín, u ktorých hrozilo zaniknutie. Keďže miestni prišli o dôležitý zdroj obživy a museli hľadať nové lokality, veľmi sa búrili. Časom si však na nové zákony zvykli a vďaka tomu sa podarilo uchovať aj veľa vzácnych živočíchov, ktorým zostali výborné podmienky pre život .

 

Vyberte si, ktoré zvieratá chcete najviac vidieť

Safari v Národnom parku Kruger sa vyznačuje veľkou rozmanitosťou a preto patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete v tomto smere vidieť. Vyznačuje sa najmä vysokým výskytom nosorožcov. Žije tam tiež viac ako 500 druhov vtákov a na vlastné oči môžete vidieť aj levy, gepardy, divé psy, krokodíly, slony, žirafy, antilopy, pumy či byvoly. Pred vašou dovolenkou je preto veľmi dôležité stanoviť si priority. Park je totiž obrovský a niektoré druhy žijú len v určitej oblasti, takže keby ste sa ocitli na inom konci, mohli by ste byť sklamaní. Taktiež si pozrite sezónu ich migrácií, keď sa pohybujú v stádach a máte tak šancu vidieť zvieratá vo väčších skupinách.

 

História v kombinácii s prírodou

Kruger vám na rozdiel od iných parkov ponúka aj bonus navyše. Počas safari si tam totiž užijete nielen krásnu prírodu, ale aj zaujímavú históriu. Na jeho území sa nachádza niekoľko pamiatok, ktoré vám priblížia tunajšiu kultúru, napríklad kemp Skukuza, historické mlyny či múzeum, ktoré zriadil Stevenson-Hamilton. V Masorini nájdete tradičné domčeky kmeňa, ktorý sa živil ťažením rudy a spracovaním železa a pozrieť si môžete aj ruiny Sardellisovho obchodu, ktorý začal ako prvý vyrábať opojný nápoj z miestnych plodín. Spájaný bol tiež so zločinom, keďže údajne viedol gang miestnych hrdlorezov. Navštíviť môžete aj pôvodnú vstupnú bránu do parku, kde sa nachádzalo aj provizórne bývanie pre správcu. V parku je postavený tiež pamätník s nadživotnou podobizňou prezidenta Krugera, po ktorom dostal svoje pomenovanie.

 

Samostatne i so sprievodcom

Mnohé africké safari sa neodporúča navštíviť bez sprievodcu. Národný park Kruger má však tak dobrý systém značenia pre turistov, že to pokojne zvládnete aj sami. Môžete si teda vybrať medzi výletmi s domácimi cestovnými kanceláriami, ale taktiež sa dá prenajať si auto a park si preskúmať na vlastnú päsť. Najobľúbenejšou alternatívou sú viacdňové výlety, počas ktorých budete spať v kempoch alebo menších lokálnych hoteloch umiestnených po okrajoch parku. Takto môžete preskúmať nielen väčšie územie, ale tiež uvidíte viac druhov zvierat.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa