Bizarný obyvateľ morských hlbín: Táto ryba CHODÍ po dne!

2024-02-21 00:00:00 |   |    | 

Na svete žije množstvo unikátnych zvierat, ktoré nás svojou podobou či schopnosťami neprestávajú prekvapovať. K takým patria aj ryby z čeľade Brachionichthyidae. Po dne morí totiž chodia!



 

Neobvyklé morské ryby obývajú plytké oblasti pri pobreží Austrálie a Tasmánie s maximálnou hĺbkou 60 metrov, kde s živia drobnými kôrovcami a červami. Vyhľadávajú ich neobvyklým spôsobom - namiesto plávania totiž radšej kráčajú po dne, čo im uľahčujú prsné a brušné plutvy v tvare rúk. Rybky dorastajú do dĺžky 15 centimetrov, telo majú pokryté špicatými šupinami a na hlave výrazný výrastok.

Vedci rozoznávajú štrnásť druhov Brachionichthyidae a upozorňujú, že viaceré z nich sú kriticky ohrozené, teda „čelia extrémne vysokému riziku, že v bezprostrednej budúcnosti vo voľnej prírode vyhynú“. Ohrozuje ich najmä narušenie a znečistenie ich biotopu, ničenie ikier morskými hviezdicami, ale aj zraniteľnosť samotných rýb.

 

Ich pomalé pohyby a tendencia zdržiavať sa pri hľadaní potravy na dne z nich robia ľahký cieľ predátorov. A to aj napriek tomu, že tie zrejme po ich skonzumovaní zahynú, pretože koža rýb by podľa vedcov mala byť toxická. Potvrdených informácií je však pomerne málo, Brachionichthyidae žijú v malých, izolovaných populáciách a vo voľnej prírode ich často nevidieť, takže tento vzácny živočích dosiaľ nebol dostatočne preskúmaný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa