Rebríček najbezpečnejších leteckých spoločností: Víťaz sa s očkovaním nepára

2022-01-12 08:30:00 |   |    | 

AirlineRatings.com pravidelne pripravuje hodnotenia leteckých spoločností po celom svete. Minulý týždeň zverejnili rebríček tých najbezpečnejších.



 

Pokles objemu leteckej dopravy v dôsledku koronavírusovej pandémie mal jeden pozitívny efekt. Bolo ním prudké zníženie počtu leteckých katastrof, a tým pádom aj počtu obetí. "Za rok 2021 sme zaznamenali 168 smrteľných úrazov. To je takmer o polovicu menej v porovnaní s rokom 2020 a dokonca až o 505 prípadov menej ako je priemer za uplynulých 25 rokov," povedal Jan-Arwed Richter z nemeckého Centra pre vyhodnocovanie údajov o pádoch lietadiel (JACDEC), ktoré sa venuje globálnej bezpečnostnej analýze komerčného letectva už od roku 1989. Organizácia do štatistiky pridáva všetky incidenty lietadiel s hmotnosťou nad 5,7 tony alebo s viac ako 19 sedadlami.

Podľa analýzy JACDEC bolo pri leteckých nehodách na celom svete v roku 2021 zničených alebo neopraviteľne poškodených 30 komerčných lietadiel. Výskumníci napočítali po celom svete celkovo 671 incidentov, z ktorých sa však mnohé stali s menšími vrtuľovými lietadlami alebo pri nákladných či skúšobných letoch. V Spojených štátoch sa napríklad odohrali štyri veľké nehody, avšak bez ľudských obetí. JACDEC ako najhoršiu nehodu za rok 2021 uvádza haváriu Boeingu 737-500 pri Indonézii, pri ktorej 9. januára zahynulo 62 ľudí. Príčina nešťastia je stále v štádiu vyšetrovania.

Projekt AirlinesRatings zasa zmapoval tie najbezpečnejšie aerolinky. Rebríček je zostavený na základe viacerých faktorov vrátane nehôd v ostatných piatich rokoch a vážnych incidentov v ostatných dvoch, ďalej boli zohľadnené výsledky auditov, vek lietadiel ako aj opatrenie prijaté v súvislosti s pandémiou COVID-19. Víťazom sa po už niekoľkýkrát stali Air New Zealand, ktoré navyše lietajú v tých najnáročnejších podmienkach.

Novozélandské aerolinky majú veľmi kvalitnú letku s priemerným vekom iba 6,8 roka a zohrávajú tiež vedúcu úlohu v technických inováciách. Využívajú napríklad najnovšie navigačné systémy, monitorovanie motorov v reálnom čase a vďaka systému RNP (Required navigation performance) aj aktuálne presné určenie trasy preletu okolo hôr v prípade oblačnosti.

Výkonný riaditeľ Air New Zealand k prestížnemu oceneniu povedal: „Pre nás nie je bezpečnosť na prvom mieste – je na všetkých. Chceme, aby všetci prišli domov každý deň domov bezpečne. Počas pandémie sa celý tím Air New Zealand sústredil na ochranu zdravia a bezpečnosti našich ľudí, zákazníkov aj širšej komunity Nového Zélandu. Ako prvá letecká spoločnosť sme našich zákazníkov na domácich letoch žiadali, aby boli pred nástupom zaočkovaní alebo testovaní a od 1. februára budeme aj od zákazníkov na našich medzinárodných linkách požadovať plnú zaočkovanosť.

 

Celkové poradie najbezpečnejších leteckých spoločností:

1. Air New Zealand

2. Etihad Airways

3. Qatar Airways

4. Singapore Airlines

5. TAP Air Portugal

6. SAS

7. Qantas

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. American Airlines

14. Lufthansa/Swiss Group

15. Finnair

16. Air France/KLM Group

17. British Airways

18. Delta Air Lines

19. United Airlines

20. Emirates

 

Desiatka najbezpečnejších nízkonákladových aeroliniek (v abecednom poradí):

Allegiant

easyjet

Frontier

Jetstar Group

Jetblue

Ryanair

Vietjet

Volaris

Westjet

Wizz

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa