Tip na výlet - Plavba krásnou Lednicou

2014-08-13 09:00:00 |   |    | 

Za našimi západnými hranicami leží malebné mestečko Lednice. V moravskom kraji je veľmi známe a populárne. Leží totiž v prekrásnej vinárskej oblasti a zachovalo si atraktivitu mestečka, v ktorom ešte stále čakáte, že stretnete vyfintené mladé dámy v klobúčikoch, ktoré sprevádzajú sympatický šviháci.



Lednice leží v známej rekreačnej oblasti, Lednocko-valtický areál. Od slovenských hraníc je to asi len pol hodinka cesty autom, no pokojne sa sem dostanete aj na bicykli. Cesty sú upravované a vedú lužnými lesmi, takže nebudete musieť šliapať na priamom slnku. Aby toho nebolo málo cestou natrafíte aj na iné veľmi zaujímavé stavby, ako palácelovecké statky. Ich stavitelia, rod Lichtenštajnovcov, si dali záležať na tom, aby okolie vyzeralo upravene a krásne. Dokonalé zámky zapadajú do koloritu upravených záhrad, dlhých lánov a hustých zelených lesov.

Na výlet sa sem dá ísť na otočku, ale aj na víkend či niekoľko dní. Okrem prechádzok po mestečku a zámockých záhradách môžete objavovať krásy na bicykli, alebo sa ísť kúpať do neďalekého aquaparku v Pasohlávkach. V mestečku je dostatok ubytovacích zariadení všetkých druhov, no je lepšie si miesto zarezervovať, keďže v širokom okolí je počas sezóny takmer vždy plno. Plné ubytovacie kapacity jasne značia o tom, že Lednice stojí za to.

V Lednici sa vždy dá čo robiť, no najnavštevovanejším miestom je miestny zámok. Prekrásna letná rezidencia je zapísaná aj v zozname chránených kultúrnych pamiatok UNESCO. Nečudo, keďže aj napriek tomu, že sem Lichtenštajnovci chodili len v lete na pár dní, vystavali tu úctyhodný palác. Dokonale upravené a vyzdobené izby a salóny hostili tých najdôležitejších ľudí z okolia.

Ak je zámok prekrásny, tak jeho záhrady a celé jeho okolie sú ešte krajšie. Prechádzať sa lúkami a popri kvetinových záhonoch je balzam pre dušu. Ak tradičné rastliny nestačia treba si obzrieť Palmový skleník. V ňom je o čosi teplejšie a rastú tu stromy, ktoré inde v areáli neuvidíte. Na prechádzke sa dostanete aj k minaretu, na Janův hrad...

Spomedzi aktivít nás najviac zaujala plavba tunajším rybníkom. V areáli preteká kontrolované rameno rieky Dyje, po ktorom sa poľahky dostanete k minaretu, alebo na Janův hrad. Plavba lodičkou k minaretu trvá približne 20 minút a je sprevádzaná zaujímavých rozprávaním o histórii a okolí zámku. Plavba začína pri maorskej vodárni, ku ktorej sa dostanete popri „tureckých kúpeľoch.“ Maorských prvkov je v okolí vcelku dosť, hoci toto územie nimi nebolo obývané. Je to spojené so zaujímavým príbehom o majiteľovi, ktorý sa dal na islam. Alebo je to inak? Aby sme to nepoplietli, radšej necháme tento príbeh na kapitána. A pozor, nesnažte sa na loď dostať potajme lebo vás odhalí miestny revízor – vodník Dyjáček.

O parku aj rybníku sa na ceste dozviete ozaj veľa. Po vylodení zase dostanú príležitosť vaše nohy. Preskúmavať okolie sa páči hlavne deťom, ktoré sa môžu do sýtosti vybehať a pritom sa dozvedieť niečo zaujímavé. Dokonca aj upršaný deň sa dá v Lednici príjemne prežiť. Návšteva zámku a potom posedenie v cukrárni, prípadne hocktorej vinárni, to je program pre krásne prežitý výlet pri našich hraniciach.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa