Zaujímavá novinka v Trebišove: Život na panstve Andrássyovcov priblíži virtuálna realita

2022-10-18 08:00:00 |   |    | 

Návrat do života v minulosti na panstve rodu Andrássyovcov prináša nová virtuálna expozícia v trebišovskom múzeu. Návštevníci sa tak prostredníctvom svojich mobilných zariadení môžu stretnúť s niekdajšími obyvateľmi a pracovníkmi kaštieľa.



 

Expozícia s názvom Život na panstve vznikla pomocou aplikácie, ktorá využíva technológiu rozšírenej reality, tzv. Augmented reality. Predstavilo ju vo štvrtok Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Návštevník tak získa vedomosti o tom, aké hospodárske a obytné budovy fungovali v areáli trebišovského kaštieľa, ako vyzerali, kto pracoval na panstve, ako sa obliekali začiatkom 20. storočia obyčajní ľudia, ale aj grófska rodina, čo trápilo a čo potešilo služobníctvo a šľachtu, či aké tradície a zvyky mali.

"Hlavnou myšlienkou je zábavným a vzdelávacím spôsobom prezentovať život, pocity, odievanie a zvyky na panstve Andrássyovcov v Trebišove začiatkom 20. storočia s využitím modernej a digitálnej techniky a zároveň tak viac spopularizovať areál múzea," uviedla riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.

V rámci aplikácie múzeum oživilo šesť postáv a hudobnú skupinu. Návštevníkom sa tak naskytne príležitosť spoznať kuchárku, slúžku, koniara, záhradníka, grófa a grófku, ako aj cigánsku kapelu, ktorá osadenstvu kaštieľa kedysi vyhrávala do tanca. Predstaviteľmi týchto postáv sú slovenskí a maďarskí herci a herečky, informovalo múzeum.

Aplikácia je v slovenskom, maďarskom a anglickom jazyku a ponúka aj príbeh o stratenej grófke. "Plánovali sme to pôvodne tak, aby návštevníci z toho mali naozaj aj zážitok a zábavu. Ak majú čas takých 45 – 50 minút, tak majú za úlohu nájsť stratenú grófku. Tá sa potom zobrazí a porozpráva, prečo zmizla, čo ju trápi a podobne," povedal manažér múzea pre PR a marketing Imrich Kováč.

Projekt realizovali v rámci internej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Tradície inšpirujú inovácie s dotáciou zhruba 50.000 eur.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa