Šokujúci výsledok hodnotenia pív: To najlepšie vraj nemajú Česi, ani Nemci

2023-10-26 00:00:00 |   |    | 

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť aj tradičné jedlá a nápoje. Prekvapí vás, ktoré pivo chutí najviac!



 

Projekt TasteAtlas sa zameriava na predstavovanie tradičnej gastronómie jednotlivých krajín sveta a pravidelne zverejňuje aj rôzne rebríčky. Tie prechádzajú sériou mechanizmov, ktoré zabraňujú zneužívaniu a vychádzajú len z reálnych nezaujatých skúseností recenzentov. Na základe vyše 2,5 tisícky z nich vznikol aj zoznam najlepších pív.

Najväčšie zastúpenie v top 50 má Nemecko, Anglicko a Belgicko, víťazstvo si však prekvapivo odnáša susedné Poľsko. Najvyššie hodnotenie totiž získalo pivo Grodziskie z mesta Grodzisk, ktoré bolo počas pruskej nadvlády známe tiež ako Grätz. Začiatkom 90. rokov 20. storočia tunajšie pivo takmer úplne vymizlo, dnes sa však už vďaka nadšencom a menším pivovarom znova vracia na nápojové lístky. Typický je preň nízky obsah alkoholu (2,5 – 3,3 %) a výrazná dymová chuť a vôňa.

Na druhom a treťom mieste rebríčka sa nachádzajú belgické pivá. Vyššie je veľmi silný tripel (7 až 10 %) s výrazným korenistým, ovocným a jemne sladkým sladovým charakterom, recenzentom však veľmi chutí aj tradičný Lambic, ktorý má korene v Bruseli a regióne Pajottenland. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečné vlastnosti a niekedy sa preto miešajú, aby vznikla chutnejšia verzia (gueuze alebo geuze).

Na štvrtom mieste sa vďaka hodnoteniu pivárov umiestnilo Nemecko, ktoré má mnoho zástupcov aj na nižších priečkach. Najväčší úspech však zaznamenal Weissbier, klasické bavorské svetlé pivo, ktoré sa vyznačuje nadýchanou penou a zakaleným vzhľadom, čo je výsledkom veľkého podielu pšenice a malého množstva jačmenného sladu použitého pri výrobe.

České pivo Pilsner skončilo na piatom mieste. Spodne kvasený svetlý ležiak má výraznú horkú chmeľovú chuť a varí sa od roku 1842, keď bol v Plzni založený Meštiansky pivovar. Prvotnou myšlienkou bolo vytvoriť pivo bavorského typu, a tak do Čiech povolali sládka z tejto oblasti, vďaka použitiu českých ingrediencií však vznikol úplne unikátny nápoj, ktorý sa teší obrovskej popularite po celom svete.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa