Cisárova pomsta: Uvaril Konštantín svoju ženu vo vani?

2024-02-28 10:00:00 |   |    | 

„Pani, kúpeľ je pripravený,“ oznamuje slúžka cisárovnej. Fausta vkĺzne do vody a vykríkne bolesťou. „Je to horúce!“ volá a chce vyliezť von. Sluhovia jej to ale nedovolia a zo všetkých síl prikladajú pod kotlom.



 

Nešlo o vzburu ani zlovôľu. Služobníctvo konalo podľa pokynov rímskeho cisára Konštantína (272/285–337). Práve on si zmyslel, že svoju ženu Faustu (289-326) potrestá za ohavnú intrigu, kvôli ktorej prišiel o nádejného syna, a nechá ju v kúpeli doslova uvariť. Vedel, že si za manželku nevzal žiadnu svätú, Fausta ako dcéra rímskeho cisára Maximiana (asi 250-310) bola zbehlá v mocenských intrigách. Keď ju otec vydal v roku 307 za svojho spoluvládcu Konštantína, tušila, že jej vplyv a moc len porastú. Spočiatku išlo všetko dobre, porodila manželovi dediča, stála pri ňom aj proti vlastnej rodine, dokonca jej udelil titul Augusta (Vznešená). Potom ale urobila chybu.

 

Falošné obvinenie

Predsa len na tých palácových rečiach niečo bolo. Konštantín mlčky pozoruje manželku, ktorá sa mu v slzách zveruje so svojim pokleskom. „Tvoj syn Crispus sa ma pokúsil zviesť.“ Cisár mal totiž z prvého zväzku deti a práve do Crispa (asi 300–326) vkladal veľké nádeje. Najprv ho menoval veliteľom v Galii, potom spolu vybojovali významné bitky. „Bude z neho dobrý vládca,“ pochvaľoval si cisár. Teraz sa však dozvedel, že mu zvádzal manželku. Na to existuje jediná odpoveď – rýchla smrť. Princ, ktorý práve pobýval na Istrii, nedostal príležitosť na vysvetlenie. Podľa rozkazu bol popravený (možno sa pred vykonaním rozsudku sám otrávil).

Po prvej vlne hnevu sa však Konštantínovi celá záležitosť rozležala v hlave. Zvlášť keď po paláci kolovali aj iné zvesti... „To ona, Fausta, ho zvádzala, a keď ju odmietol, chcela sa mu pomstiť a tiež zabrániť tomu, aby cisárov hnev padol na ňu,“ rozprávalo sa. Konštantín nemal zľutovanie ani so svojou manželkou. Nie je jasné, či ju skutočne nechal uvariť v horúcej vode, alebo zomrieť v prehriatom kúpeli. Následne totiž vydal príkaz, aby akékoľvek pripomienky jeho ženy a syna boli z ríše odstránené. Rozbíjali sa teda sochy a odtesávali sa mená previnilcov z nápisov. Preto sa tiež nezachovali žiadne presné informácie o tejto tragickej udalosti, zato vzniklo niekoľko teórií…

P1070865 Louvre tête de Fausta Ma4881 rwk.JPG
By <a href="https://www.wikidata.org/wiki/Q4233718" class="extiw" title="d:Q4233718"><span title="unknown creator of a work (do not use as value of P50; use &quot;unknown value&quot; instead)">anonymous</span></a> &nbsp;<span class="mw-valign-text-top" typeof="mw:File/Frameless"><a href="https://www.wikidata.org/wiki/Q113191870#P170" title="Edit this at Wikidata"></a></span> - (<a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Mbzt" title="User:Mbzt">User:Mbzt</a>), 2012, CC BY 3.0, Link


 

Smrť pri potrate

Toto dieťa sa nesmie narodiť,“ povedala si Fausta. Jej románik s Crispom nezostal bez následkov. Jednou z možností bolo vyvolať potrat v horúcom kúpeli. Cisárovná sa o to pokúsila, ale neprežila, jej milenec bol medzitým poslaný do vyhnanstva. Túto teóriu zastáva súčasný írsky historik David Woods. Podľa inej verzie mala Fausta usilovať o Crispov život, aby zabezpečila nástupníctvo svojim synom. Preto mala svojmu manželovi nahovoriť, že sa ju mladý muž pokúsil znásilniť. Zároveň podplatila pár senátorov, aby jej to potvrdili. Podľa rímskeho práva po tak vážnom obvinení musel Konštantín nechať syna popraviť. Potom ale vyšiel Faustin podvod najavo (údajne ho mala cisárovi odhaliť jeho matka) a jej manžel nehodlal nechať intrigu nepotrestanú. Prikázal zradnú ženu zavrieť v prehriatom kúpeli, kde sa udusila. Zodpovednosť za túto rodinnú tragédiu však už naveky zostala na veľkom cisárovi.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Helena Chvojková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa