Archeológovia odkryli mestskú bránu spred 5 a pol tisíc rokov, úžasné FOTO

2023-08-15 17:00:00 |   |    | 

Archeológovia v južnom Izraeli odkryli mestskú bránu starú 5.500 rokov, čo z nej robí najstaršiu objavenú bránu v regióne, informovali v utorok úrady. TASR informuje podľa agentúry DPA.



Nález núti odborníkov prehodnotiť datovanie začiatku urbanizácie v regióne. Nález sa podaril na mieste vykopávok Tell Erani pri meste Kirjat Gat pred plánovaným uložením nového vodovodného potrubia, uviedol Izraelský úrad pre starožitnosti (IAA). "Je to prvýkrát, čo sme objavili takúto veľkú bránu  datovanú do staršej bronzovej doby," povedala šéfka lokality Emily Bischoffová Bruintjesová.

Vybudovanie brány si vyžadovalo veľké úsilie, kamene na jej výstavbu boli dopravené z veľkej diaľky a súvisela s výstavbou pevnostných múrov. "Túto (bránu) nepostavilo niekoľko jednotlivcov, fortifikačný systém je dôkazom spoločenskej organizácie a začiatkom urbanizácie," zdôraznila Bischoffová Bruintjesová.

 

An ancient 5,500-year-old gate—the earliest known in the Land of Israel—was discovered recently at Tell Erani, near the...

Posted by Israel Antiquities Authority on Tuesday, August 15, 2023

 

Odborníci doteraz predpokladali, že urbanizácia tohto územia sa začala asi pred 5200 rokmi, čo je o 300 rokov neskôr ako je datovaný nález brány. "Je pravdepodobné, že všetci pútnici, obchodníci, či nepriatelia, ktorí chceli vstúpiť do mesta, museli prejsť touto impozantnou bránou," dodal Martin-David Pasternak, výskumník IAA.

"Brána osadu nielen bránila, ale aj pripomínala každému, kto cez ňu išiel, že vstupuje do dôležitej a silnej osady, ktorá bola dobre organizovaná politicky, sociálne a ekonomicky," povedal.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa