V Izraeli našli základy mešity: Patrí k najstarším na svete

2022-06-24 06:00:00 |   |    | 

Izraelskí archeológovia odkryli na juhu krajiny zvyšky ojedinelej mešity, ktorá podľa nich osvetľuje problematiku prechodu tohto regiónu od kresťanstva k islamu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP.



 

Základy mešity, ktorá vznikla pred viac než 1200 rokmi, objavili počas stavebných prác pri beduínskom meste Rahat v Negevskej púšti, uviedol vo vyhlásení Izraelský pamiatkový úrad (IAA).

Mešita pozostávala zo štvorcovej miestnosti, pričom jedna z jej stien s polkruhovým výklenkom smerovala na juh k Mekke, moslimskému pútnickému miestu v Saudskej Arábii.

"Tieto unikátne architektonické prvky svedčia o tom, že budova bola využívaná ako mešita," tvrdí IAA s tým, že neveľký svätostánok mohol naraz poňať niekoľko desiatok veriacich.

V malej vzdialenosti od mešity objavili aj "luxusnú obytnú budovu" s pozostatkami stolového riadu a sklenených predmetov, ktoré poukazujú na bohatstvo jej obyvateľov, uviedol IAA.

Pred tromi rokmi objavili neďaleko tejto lokality mešitu z rovnakého obdobia (7. – 8. storočie). Vedci obe islamské modlitebne označujú za "jedny z najranejších mešít na svete".

Najnovší nález osvetľuje "historický proces, ktorý sa odohral v severnej časti Negevskej púšte so zavedením nového náboženstva – islamu –, novej vlády a kultúry v regióne", uviedol IAA.

"Tie sa postupne etablovali a zdedili skoršiu byzantskú vládu a kresťanské náboženstvo, ktoré panovali v krajine stovky rokov," dodal vo vyhlásení pamiatkový úrad židovského štátu. K dobytiu regiónu moslimami došlo v prvej polovici 7. storočia.

Obe mešity, ktoré boli objavené pri Rahate, budú zachované na svojich súčasných miestach ako historické pamiatky alebo ako aktívne modlitebné miesta, uviedli izraelskí archeológovia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa