Turisti ničia Tatry: Vyše 50 priestupkov za jediný deň

2018-03-16 16:00:00 |   |    | 

Odbor strážnej služby Správy Tatranského národného parku (TANAP) vykonal v Západných a Vysokých Tatrách monitorovaciu akciu, ktorej cieľom bolo dodržiavanie zákona o ochrane prírody a krajiny. Strážcovia prírody sa pritom zamerali na pohyb mimo platných turistických chodníkov, dohromady zistili desiatky porušení.



"Dôraz sa kládol na nepovolený vstup na miesta, kde platí obmedzenie pohybu návštevníkov v súlade s rozhodnutím orgánu ochrany prírody a kde rovnako dochádza k častým následným zásahom Horskej záchrannej služby," uviedol riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Deviati profesionáli a jeden dobrovoľník počas nedeľňajšej (11.3.) kontrolnej činnosti zistili spolu viac ako 50 priestupkov. Jedenásť z nich bolo nutné riešiť aj v blokovom konaní. "Vzhľadom na enormný tlak na tieto lokality zo strany návštevníkov bude kontrola týchto i ďalších lokalít vykonávaná pravidelne až do konca obdobia zimnej sezónnej uzávery," zdôraznil Majko.

Správa TANAP môže v takýchto prípadoch udeliť pokutu maximálne vo výške 66 eur, väčšinu priestupkov však cez víkend riešili dohovorom a otáčaním turistov späť. "Zaznamenali sme však napr. aj lietanie s dronom načierno, či balóny, ktoré lietali nižšie ako je povolené v národnom parku. Stalo sa aj, že jeden pristál na Vyšných Hágoch. Tieto vážnejšie porušeniu sme posunuli na inšpektorát životného prostredia," zdôraznil Majko s tým, že strážcovia sa pri kontrolách často stretávajú aj s urážkami, a dokonca napádaním zo strany návštevníkov.

Sezónna uzávera platí v národnom parku od 13. novembra 2017 až do 15. júna. Majko upozornil, že uzatvorenie turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí okrem chát, ktoré sú prístupné celoročne, má svoje opodstatnenie z viacerých dôvodov. V období na prelome októbra a novembra sa začínalo zazimovanie svišťov a následne aj kamzičia ruja. "V skorých jarných mesiacoch zase začínajú hniezdiť sokoly sťahovavé, následne orly skalné, pomaly sa vyhrabávajú svište a rodia sa mladé kamzíky. V tomto citlivom období je potrebné, aby zvieratá v alpínskom stupni neboli vyrušované návštevníkmi, ale tiež záchrannými akciami pomocou vrtuľníkov. Aby zbytočne zo stresu nemíňali tukové zásoby, ktoré potrebujú v tuhej tatranskej zime na prežitie," zdôraznil riaditeľ Správy TANAP.

V tejto súvislosti viackrát apeloval na turistov, aby neriskovali svoj život a rešpektovali fakt, že tatranská príroda potrebuje počas zimy oddych. Majko odhaduje, že počas tejto zimy už uhynulo okolo 30 kamzíkov v dôsledku tuhých mrazov a bohatej snehovej nádielky, ale aj kvôli stresu z preletu vrtuľníkov pri záchrane ľudí v horách.
 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
4.2/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa