Nastavujeme snoubordové viazanie

2007-11-30 15:00:00 |   |    | 

Keď máte nové viazanie, novú dosku alebo boty, pripravte sa na to, že prvý deň budete na svahu používať hlavne skrutkovač, aj keď ste už doma niečo ponastavovali. Treba obetovať pár jázd tomu, aby ste si poriadne nastavili viazanie.



 

Vycentrovanie boty

Bota by mala byť na snowboarde vycentrovaná. Keď vám trčia päty bôt cez zadnú hranu snowboardu viditeľne viac než špice bôt cez prednú hranu, máte zo snowboardu neovládateľné "plácatko". O niečo lepšie je, keď vám trčia špice bôt trocha viac ako päty, ale znova – nemôže ísť o veľký rozdiel. Poloha chodidla ovplyvňuje preklápateľnosť dosky z hrany na hranu.

Bota sa dá vycentrovať na väčšine viazaní posúvaním úchytky pätky vpred a vzad vzhľadom na spodok viazania vrámci niekoľkých dier na skrutky, ktoré na takýchto viazaniach bývajú k dispozícii. Iné typy viazaní, ktoré nemajú posuvnú úchytku pätky (lebo je jednoliatou súčasťou celého spodku), umožňujú posunúť celú pätku cca o pol centimetra vpred a vzad, čo celkom dobre umožní vycentrovať botu na prkne. Pri viazaniach, čo toto vôbec neumožňujú, je jediná možnosť ako vycentrovať botu, využiť podlhovasté diery v kruhoch, avšak za cenu nemožnosti flexibilného nastavenia stance (viď ďalej).

Pretože predná noha má väčší uhol než zadná, niekedy nastáva problém, že na zadnom viazku, kvôli malému uhlu, trčí viac špica boty než na prednom. Asymetrický "feeling" vycentrovania bôt nie je dobrý, preto treba jemne nastaviť zadné viazko tak, aby špica boty príliš netrčala. Dôležitý je pocit symetrie.

Dĺžka zadnej pracky

To, čo každý pozná, je nastavenie dĺžky zadnej veľkej pracky tak, aby sa proste dala normálne zapnúť, a aby správne sedela na bote. Boty treba pri nastavovaní reálne zatiahnuť, tak ako na svahu a pracku pripevniť tak, aby poskytovala rezervu na zaťahovanie, ak budú vaše boty ešte viac utiahnuté. Pri dobrých viazaniach rozšírená časť pracky presne sedí vycentrovaná na bote.
Pri starých viazaniach výrobcovia odporúčajú odrezať zvyšný kus pracky za skrutkou, avšak, otázne je, čo povie človek, ktorému budete viazanie možno o rok predávať, ak bude mať proste väčšiu nohu a pracka bude krátka. Nové viazania používajú systém, kde sa zvyšná časť pracky skryje do rozšírenej časti pracky.

Vzdialenosť viazaní – stance

Vzdialenosť stredov viazaní závisí od vašej výšky, dĺžky snowboardu a od toho,čo a ako jazdíte. Ide o to, aby snowboard dobre držal na hrane pri jazde po hranách a zároveň poskytoval optimálnu dávku manévrovateľnosti. Pre začiatočníkov sa odporúča vzdialenosť stredov kruhov rovnajúca sa šírke ramien alebo dĺžke holenej kosti jazdca. Stance pre freestyle jazdenie sa dnes pohybuje až k 60 cm pre bežného chlapa. Každý si zvolí, čo mu na svahu vyhovuje. Nohy veľmi ďaleko od seba už neprinášajú úžitok a môžu sa podpísať pod zranenie kolena.

Backstance

Úplne najhoršia chyba, akú ľudia robia pri nastavovaní viazania je, že si nastavia frontstance, tj. že pozícia oboch ich chodidiel na snowboarde je príliš vpredu, čím “chvost” snowboardu (za zadným viazaním) vyzerá dlhší než špica (časť pred predným viazaním). Správne nastavenie pri bežných directional doskách je backstance, tj. poloha nôh (viazaní) na snowboarde mierne vzad. Bežne sa nastavuje backstance aj 5 cm. Ide predovšetkým o štýl jazdenia jazdca, alebo o to, či máte zrovna namierené do prašanu, ktorý chce väčší backstance, aby ste sa nepotápali. Presný backstance umožňujú nastaviť podlhovasté diery v kruhoch viazaní. Pozor: rozdiel dĺžky od konca “chvostu” po stred zadného viazania a dĺžky špice po stred predného je dvojnásobkom veľkosti backstance!

Uhly

Ako všetko, aj uhly si človek volí sám, podľa jeho potrieb a štýlu jazdenia. Na prednej nohe sa používa pri freestyle uhol zhruba od 15 až do 27 stupňov. Na zadnej nohe sa pre freestyle uhol pohybuje od –15 po 0 (tzv. kačací stance so záporným uhlom na zadnej nohe). Mínusové uhly na zadnej nohe sa používajú čoraz častejšie, lebo umožňujú ľahšie tlačiť kolená od seba, čo spôsobuje lepšiu stabilitu pri dopadoch a slajdoch.
Ak máte namierené do prašanu, odporúča sa na prednej nohe nastaviť omnoho väčší uhol, než na ktorý ste bežne zvyknutí, lebo zlepšuje manévrovateľnosť pri jazde s ťažiskom na zadnej nohe.

Rovnobežnosť pätiek s hranou

Ak sa na snowboard pozriete zhora, pätky by mali byť, napriek tomu, že máte nastavený na viazaní uhol, rovnobežné so zadnou hranou. Bohužiaľ, veľa viazaní, toto neumožňuje nastaviť. "Otočné" nastavenie sa robí cez viacero dier na skruty uchytávajúce pätku, alebo cez podlhovasté diery na tieto skrutky.

Sklon pätiek

Pre bežné jazdenie je dobré mať nastavený náklon pätiek smerom dopredu pomocou systémiku v zadnej časti pätiek. Iba vhodne naklonená pätka umožňuje dobrú reakciu viazania pri preklápaní na zadnú hranu. Avšak pre jibbing (slajdovanie zábradlí a bední) nie je náklon pätiek veľmi vhodný, lebo príliš rýchly response dosky na drobné pohyby jazdca jibbing sťažuje. Mnohí jazdci nepoužívajú náklon pätiek ani na skoky; pätky bez náklonu 
 

Predná pracka

Ak máte klasické predné pracky cez nárt a nie tzv. toe-cap, je jeden jemný detail, ktorý môže spríjemniť jazdenie a to nastaviť prednú pracku šikmo, pretože prsty na nohe nie sú rovno, ale šikmo. T.j. na vnútornej strane chodidla sa pracka pripevní bližšie k hrane, než na vonkajšej. Najčastejšie je k dispozícii viacero dier na skrutky. Predná pracka sa príliš nezaťahuje a s vývojom dobrých bôť hrá čoraz menšiu rolu...


Užitočné linky

Zoznam 50 špecializovaných snow a skateboardových predajní na Slovensku.

 

Zoznam známych e-shopov v našom regióne aj vo svete.

 

Linky na takmer 300 výrobcov snowboardovej a skateboardovej výbavy.

 

Portál www.Boardlife.sk spolu so svojou tlačenou podobou - dvojmesačníkom Boardlife - predstavuje prvú a najväčšiu platformu zaoberajúcu sa snowboardingom a skateboardingom na Slovensku. Ide o najväčší "meetingpoint", celoslovenskú informačnú základňu a médium pre cca 25 tisíc ľudí, ktorí jazdia na doskách, alebo sa o túto problematiku zaujímajú.

 

Zdroj/autor: boardlife, Roman Cisár

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa