Púšť sa zmenila na lúku: V Saudskej Arábii kvitne levanduľa

2023-02-18 12:00:00 |   |    | 

V dôsledku mimoriadne výdatných zimných dažďov zakvitla púšť na severe Saudskej Arábie fialkastými kvetmi. Prilákalo to zvedavcov z celého Arabského polostrova, ktorí za rozkvitnutou púšťou cestovali aj stovky kilometrov, uviedla v piatok agentúra AFP.



 

Zimné dažde spôsobili koncom minulého roka povodne v západných oblastiach saudskoarabského kráľovstva, ale na severe krajiny premenili zvyčajne monotónnu vyprahnutú púšť na zakvitnutú "lúku".

"Nikto by v Saudskej Arábii neočakával takýto výjav. Táto vôňa a scenéria osviežuje dušu," uviedol 50-ročný Saudskoarab Muhammad Mutajrí o púštnych kvetoch, v arabčine nazývaných divými levanduľami.

Na ceste za týmto zážitkom strávil za volantom takmer šesť hodín. Rozsiahle zakvitnuté plochy púšte sa nachádzajú v okolí meste Rafhá, ktoré leží pri hraniciach s Irakom. Kvety tam kvitnú len 15 - 20 dní v roku.

Návštevníci za touto scenériou cestujú v skupinách, často spolu s priateľmi. Vedľa svojich terénnych áut si rozložia stany a založia oheň, na ktorom si pripravujú pokrmy a nápoje. Reportér AFP sa rozprával z obyvateľom Rijádu, ktorý musel za púštnymi kvetmi precestovať približne 770 kilometrov.

Oslovil aj obyvateľa Kataru, ktorému cesta na miesto trvala 12 hodín. "Človek tu získava novú motiváciu žiť," vyhlásil jeden z návštevníkov, ktorý si do púšte prišiel podľa vlastných slov "dobiť baterky".

Miestni obyvatelia v tomto období nepúšťajú voľne do púšte svoje ťavie stáda, aby porasty divých levandúľ nespásli, uvádza AFP.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa