Chorvátsko zaviedlo euro: S takýmito cenami počítajte pri dovolenke na Jadrane

2023-06-30 08:30:00 |   |    | 

Chorvátsko je dlhodobo jednou z najobľúbenejších letných destinácií Slovákov. V minulom roku napríklad krajinu navštívilo vyše pol milióna našich turistov. Toto leto ich pri Jadranskom mori čakajú obrovské zmeny.



 

Chorvátsko sa 1. januára 2023 stalo 27. štátom schengenského priestoru aj 20. členom eurozóny. Obe skutočnosti uľahčia cestovanie miliónom dovolenkárov z krajín Európskej únie, keďže sa vyhnú čakaniu na hraničných priechodoch a nebudú si už musieť zamieňať peniaze. Euro nahradilo chorvátsku národnú menu kunu, ktorá bola v obehu od roku 1994.

Pre Slovákov je obrovskou výhodou aj to, že si už nebudú musieť všetky ceny prepočítavať (výmenný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro). Strašiakom je však zvýšenie cien, ktoré sa dotklo aj ostatných krajín. Podľa Štatistického úradu SR dosiahla u nás v máji inflácia hodnotu 14,1 percent. Ako je to s cenami v Chorvátsku?

 

Názory sa rôznia

Niektorí Slováci tvrdia, že pri „slovenskom mori“ je tento rok veľmi draho, iní s nimi nesúhlasia. „V rezorte stála fľaša prosecca takmer 20 eur,“ hovorí Soňa, ktorá navštívila Poreč. „Magnetky pod 3,50 ani neboli.“ Zmrzlináreň na Istrii mala podľa nej pôvodnú cenu uvedenú aj v kunách, no v eurách platili výrazne viac. „Po prepočítaní to malo vychádzať okolo 1,40, v skutočnosti si však zmrzlinár za kopček pýtal 2 eurá.

Rovnakú cenu má aj zmrzlina v Biograde, kde dovolenkuje Eliška z Bratislavy. „Strava je odhadom o 20 percent drahšia ako minulý rok, pohonné hmoty sú však lacnejšie ako u nás. Čapované české pivo stojí v dedine Tkon 3 eurá, na ostrove Vrgada je aj miestna značka o polovicu drahšia.“ V takom centre Dubrovníka však zaplatíte za 0,33 litra ležiaku až sedem eur.

 

Treba vyberať

Ceny nápojov a jedál teda vo veľkej miere ovplyvňuje predovšetkým lokalita. „Na hlavnej ulici Stradun je draho, stačí však zájsť do bočnej uličky a ceny sú o polovicu nižšie,“ upozorňuje Jana Domič, naša sprievodkyňa Dubrovníkom. Nemýli sa, aj v centre obľúbenej turistickej destinácie nájdete miesta, ktoré potešia nielen vaše cestovateľské srdce, ale aj peňaženku.

Na jednom z hlavných námestí, kde sa každé dopoludnie koná trh a leží priamo pod obľúbeným Jezuitským schodiskom, známym zo seriálu Hra o tróny, sme za espresso kávu zaplatili len 2 eurá. O ulicu ďalej pritom stojí až 3,80. Pozornosť treba venovať aj objemu – v ponuke je napríklad hneď niekoľko vôd za jednotnú cenu 5 eur. Niektoré značky sú však v 0,75-litrových fľaškách, kým iné majú len tretinovú veľkosť.

Rovnaký objem 0,25 litra majú aj známe perlivé ochutené nealko nápoje, ktoré ponúkajú za 5,50. Štamperlík tvrdého (0,04 l) stojí 9 eur, koktaily okolo 18 eur. S takouto sumou musíte počítať aj na niektorých plážach.

 

Ceny v obchodoch

Alkohol patrí vo všeobecnosti k výrazne drahším položkám. Pollitrová plechovka českého ležiaka stojí aj v obchode chorvátskej siete Konzum 1,79 eura, kým u nás je to len okolo eura. Prekvapivo ešte drahšie vychádza v potravinách známe holandské aj miestne chorvátske pivo. Lacnejšie sú značky, ktoré sa u nás nepredávajú.

Domáce syry sú už tradične výrazne drahšie ako u nás, keď kilogram vychádza od 20 eur vyššie. Plátkový ementál však dostanete aj za 11,90. Biely jogurt stojí približne pol eura, 225-gramové balenie známeho margarínu 1,59, kým u nás je to aj o euro viac. Kuracie rezne vychádzajú bez akcie okolo 10 eur za kilogram, kurča z miestnej hydinárne 3,18, teda o čosi menej ako na Slovensku.

Potešia vás aj niektoré ceny ovocia a zeleniny. Kilogram citrónov za 2,19, červený melón za 0,99, banány za 1,59 či ananás s cenovkou 2,19 eur za kus. Hlávkový šalát stojí 95 centov, šalátová uhorka 1,09 a farebné papriky necelých 5 eur za kilogramov. Cherry paradajky však počas našej návštevy vychádzali 11 eur za kilogram.

 

Ceny v reštauráciách

Chorvátsko je známe svojou skvelou gastronómiou. Národným jedlom je jahňa pečené na rošte, obľúbené je aj čevapčiči, ražniči, ryby či dary mora. A aké sú aktuálne ceny? V Poreči zaplatíte za pizzu od 10–12 eur, v podniku na lukratívnom mieste Dubrovníka pod stanicou lanovky stoja 13 až 16.

Za tú sumu však môžete mať v bočnej uličke historického centra napríklad čevapčiči, grilované kura, burger či dokonca žraločí steak. Dobrou správou je, že väčšina reštaurácií má menu zverejnené už pred vstupom, takže by vás už po usadení nemalo čakať žiadne nepríjemné prekvapenie.

 

Porovnáva sa ťažko

Na aktuálne ceny v Chorvátsku sa názory rôznia. Záleží na konkrétnej destinácii, podniku, jedle, ba dokonca aj našom vnímaní. V hodnotení cien si pomôžme internetom, kde sme si náhodne vybrali niekoľko podnikov v rôznych mestách.

Ak by sme si napríklad v istej reštaurácii v Zadare dali rybaciu polievku a cestoviny s cuketou a garnátmi, zaplatili by sme dnes 20,60 eura (155 kún). Minulé leto takéto menu stálo 140 kún, v rokoch 2020 aj 2021 o čosi menej – 129 kún. Rozdiel po troch rokoch je teda 3,45 eura.

Návštevníci istej konoby v Splite zverejnili len menu v roku 2019 a dnes. Pred štyrmi rokmi stál dezert podľa dennej ponuky 28 kún a kilogram čerstvej ryby 450. To by pri prepočte kurzom stanoveným pri zmene meny znamenalo 3,70, respektíve 60 eur. Dnes sú tieto položky v ponuke za 7, respektíve 70 eur. Pri zákusku je teda nárast ceny výrazný, ryba však za štyri roky zdražela len o necelých 17 percent.

 

Ako v Bratislave

Domáci na otázky o euro reagujú vyhýbavo. Priznávajú, že nová mena priniesla viaceré výhody, obchodníci však podľa nich využili situáciu a zaokrúhlili ceny nahor. Zmenu cítia aj v sprepitnom. Istý taxikár z Dubrovníka nám napríklad priznal, že v minulosti dostával oveľa vyšší tringelt. „Ľudia si nevedeli narýchlo sumu prerátať na svoju menu, tak to ani neriešili. Občas napríklad zaokrúhlili 150 kún na rovné dve stovky.“

Teraz sa mu to už nestáva, sume v eurách každý rozumie. O to viac, že v súčasnosti je hodnota eura takmer rovnaká s americkým dolárom aj britskou librou. Možno aj to je dôvod, prečo Slováci majú pocit, že v Chorvátsku je draho - jednoducho si predtým všetko neprepočítavali.

Pre porovnanie cien sme nazreli aj do centra Bratislavy. Za zmrzlinu tam vo väčšine prevádzok zaplatíte  dve eurá, v niektorých o 50 centov viac. V jednej z reštaurácií ponúkajú polievku dňa za 4,50, cézar šalát s kuracím mäsom za 13,90 a dezert za 5,90. Pizza v centre stojí priemerne okolo 13 eur.

Za espresso kávu zaplatíte od dvoch do troch eur, tretinková (v niektorých prípadoch však len 0,25 dcl) plechovka nealko nápoja vás vyjde cca 3 – 3,50 eura, 0,75-litrová fľaša vody dvakrát toľko. Za pivo zaplatíte od troch eur. Priamo na promenáde sme však našli aj kaviareň, kde espresso stojí 1,50, pivo 2,50 a koktail je za 5 eur, takže v Bratislave sa ceny naozaj rôznia od podniku k podniku. Podobne ako v Chorvátsku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa