Nádherné pamiatky a krištáľové more len dve hodiny od nás: Hitom sezóny je Dubrovník

2023-06-24 07:00:00 |   |    | 

Dubrovník býva právom považovaný za jedno z najkrajších miest na svete. Preslávilo ho najmä nádherné historické centrum zapísané na zozname UNESCO, no veľkým lákadlom sú aj okolité pláže s krištáľovo čistou vodou či zaujímavosti v okolí, kam sa môžete vydať na výlet. Dnes je táto perla Jadranu dostupnejšie než kedykoľvek predtým.



 

Hoci Chorvátsko patrí k najobľúbenejším destináciám Slovákov, jeho najväčšia perla Dubrovník zostávala skôr na okraji ich záujmu. Dôvodom je dostupnosť – nádherné mesto leží úplne na juhu krajiny a napríklad z Bratislavy sem cesta autom trvá viac než desať hodín.

Komplikovaná je aj dopravná situácia v meste, ktoré z jednej strany ohraničuje more a z druhej hory. „Parkovať v centre môžu len automobily s dubrovníckou ŠPZ, všetci ostatní musia svoje vozidlá odstaviť na záchytných parkoviskách. Tie však majú tiež iba obmedzenú kapacitu,“ upozorňuje naša sprievodkyňa Jana Domič. Poplatok za parkovanie je navyše 30 až 40 eur na deň.

Dubrovník preto stále zostáva predovšetkým leteckou destináciou, v ktorej stretnete turistov zo všetkých kútov sveta. Toto leto k nim konečne výraznejšie pribudnú aj Slováci, až do polovice septembra totiž Bratislavu a Dubrovník spája priama letecká linka. „Let trvá len niečo vyše hodiny a za ďalšiu pol hodinku ste potom v hoteli na pláži. To znamená, že je to vlastne naša najkratšia cesta k moru,“ vysvetľuje Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR.

 

Pamiatky svetového významu

Dubrovník je obklopený skutočne prekrásnymi plážami, po celom svete ho však preslávilo predovšetkým vzácne historické centrum, ktoré bolo už v roku 1979 ako jedno z prvých zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Na území dnešného mesta sa od polovice 14. až do začiatku 19. storočia rozprestierala námorná republika Ragusa, ktorá predstavovala dôležitý obchodný uzol, ale aj centrum inteligencie, pokroku, slobody a demokracie. V časoch najväčšej slávy v 15. a 16. storočí dokonca konkurovala severnejšie položeným Benátkam, ktoré sú už v súčasnosti partnerským mestom Dubrovníka.

Napriek ničivému zemetraseniu z roku 1667 jeho centrum dodnes pozýva na vzácnu cestu do minulosti. Takmer dva kilometre dlhé stredoveké hradby ukrývajú spleť malebných uličiek a námestí, ktoré lemujú biele kamenné domy s červenou strechou.

K najvzácnejším stavbám patrí františkánsky kláštor zo 14. storočia s historickou lekárňou, palác Sponza, goticko-renesančný Knežev dvor, kde sídlil volený zástupca mesta, ale aj pevnosť Lovrijenac s múrmi hrubými až 12 metrov. Obľúbeným miestom turistov je aj Jezuitské schodisko, kde sa nakrúcala jedna z najslávnejších scén seriálu Hra o tróny.

Zaujímavý pohľad na tieto pamiatky ponúka prechádzka po 23 metrov vysokých hradbách, ako na dlani však budete mať centrum najmä z vyhliadky Bosanka a počas cesty lanovkou na vrch Srđ vo výške 412 metrov. Ak si vyšliapete kúsok vyššie od cieľovej stanice, uvidíte dokonca aj nádherné Elafitské ostrovy.

 

Nádherné pláže s krištáľovou vodou

Ostrovy v blízkosti Dubrovníka sú síce atraktívnym cieľom, kam na celodenné výlety vyráža množstvo turistov, nádherné pláže však nájdete aj priamo v meste. K najkrajším patrí Copacabana či Coral Beach v lokalite Babin Kuk, pri ktorej sa nachádza niekoľko moderne zrekonštruovaných hotelov siete Valamar.

Voda v mori okolo Dubrovníka máva obvykle príjemných 24 stupňov a je krištáľovo čistá. „Keď sa o pár stupňov zvýši jej teplota a odhnitý planktón začne na hladine vytvárať penu, zasiahne samotná príroda. Príde lokálna búrka, more ochladí a voda je o chvíľu znova čistá,“ vysvetľuje naša sprievodkyňa Janka.

V Jadranskom mori sa kvôli tomuto fenoménu nemusíte obávať nepríjemných medúz či dravých rýb, pri troche šťastia však môžete vidieť roztomilé delfíny. „Keď je more pokojné, ráno okolo šiestej sa bežne hrajú pri brehu,“ upozorňuje Domič. Z hotelovej izby to máte na breh len pár minút, takže sa rozhodne oplatí aspoň raz si počas dovolenky trochu privstať.

Ubytovanie v hoteli však má aj niekoľko ďalších výhod. Dubrovník ročne navštívi vyše milióna turistov, takže najmä v letnej sezóne býva s kapacitou trochu problém a dovolenka s cestovnou kanceláriou je nielen zárukou pohodlnej dopravy, ale aj izby a služieb podľa vašich predstáv. Lokalita Babin Kuk je navyše pohodlne dostupná autobusmi, ktoré vás bez prestupu pohodlne dovezú priamo do centra.

 

Nebíčko v ústach

Uličky a námestia starého mesta lemuje množstvo kaviarní a reštaurácií, kde môžete spoznať skutočnú chuť Dubrovníka. Národným jedlom Chorvátska je jahňa pečené na rošte, ochutnať by ste však mali aj ryby, dary mora „a samozrejme miestne vína, ktoré pochádzajú z neďalekých viníc práve z tejto oblasti,“ dopĺňa Nora Fedorová, riaditeľka CK Satur.

Domáci si potrpia na miestne potraviny a domáce výrobky, napríklad mlieko a syry pochádzajú výhradne z Chorvátska, prípadne Bosny a Hercegoviny, ktorej hranica je od centra Dubrovníka vzdialená menej ako desať kilometrov. Tradičným suvenírom sú sušené pomaranče, ale aj soľ z neďalekého Stonu, ktorá je považovaná za najkvalitnejšiu na svete. Nakúpite ich napríklad na trhoch, ktoré sa každé dopoludnie konajú priamo v centre starého mesta.

Cien sa báť netreba, Dubrovník napriek svojej povesti a návštevnosti rozhodne nie je príliš drahý a ponúka mnoho možností aj tým, ktorí nechcú veľa minúť. Za pizzu zaplatíte okolo 15 eur, za zmrzlinu 3, litrová fľaša vody stojí v podniku okolo 5 eur a za kávu sme v samotnom srdci starého mesta zaplatili 2 eurá. Ceny v potravinách sú aj po príchode eura podobné našim, drahšie sú syry a pivo.

 

Za hranicami mesta

Ak patríte k skutočným gurmánom, odporúčame vám vydať sa aj za hranice Dubrovníka. Domáci chodievajú do neďalekej Bosny a Hercegoviny na ich národné jedlo čevapčiči, skvelú jahňacinku ochutnáte priamo na farme s ovcami či mlynmi v Konavle a unikátom je aj dedinka Ston, kde sa ťaží skvelá soľ a uvidíte tam aj najdlhší obranný múr v Európe.

Turistom, ktorí sem zavítajú, určite odporúčam navštíviť aj okolité ostrovy - napríklad Elafity alebo Lokrum, kam sa dá ísť na denný výlet. Zaujímavým tipom je aj romantické mestečko Cavtat, ktoré bolo tento rok vyhlásené za najlepšiu destináciu na svadobnú cestu,“ pozýva riaditeľka CK Satur Nora Fedorová. Každé z týchto miest je zárukou skvelých zážitkov, Dubrovník je však len jeden!

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Satur Travel, a.s.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa