Horolezci kritizujú svojich kolegov kvôli smrti nosiča na K2: Všetci chodili okolo a nikto mu nepomohol!

2023-08-11 08:00:00 |   |    | 

Známi horolezci z celého sveta vrátane Reinholda Messnera kritizujú svojich kolegov za to, ako sa zachovali pri júlovej smrteľnej nehode pakistanského nosiča pod vrcholom osemtisícovky K2. Pakistanec Muhammad Hasan sa zranil 27. júla pri páde počas upevňovania fixných lán v obávanom úseku zvanom Bottleneck (Hrdlo) vo výške 8300 metrov. Zábery z dronu neskôr ukázali, že ešte najmenej päť hodín žil a v tom čase okolo neho prešlo zhruba 70 horolezcov bez toho, aby sa mu niekto z nich pokúsil pomôcť, uviedla vo štvrtok agentúra DPA.



Okolnosti nešťastia vyšetrujú pakistanské úrady a vypočúvajú svedkov, aby zistili, čo presne sa na svahoch K2 stalo. Hoci zatiaľ nemajú žiadne závery, horolezci sa vyjadrujú k záberom z dronu, ktoré nakrútil účastník výpravy rakúskeho alpinistu Wilhelma Steindla. Z nich je zrejmé, že Hasan pád prežil a niekoľko hodín umieral, zatiaľ čo okolo neho prechádzali horolezci pri výstupe na vrchol aj pri zostupe z neho. Podľa DPA nosič spadol skoro ráno okolo 02: 30 a zomrel až medzi 08: 00 a 12: 00 dopoludnia.

"Je poľutovaniahodné, že sa nikto nezastavil, aby zomierajúcemu pomohol," povedal šéf pakistanského alpinistického klubu Abú Zafar Sádik. Podľa Messnera je tragédia dôsledkom toho, že tradičné športové horolezectvo nahradil skôr turizmus, ktorý slúži majetným dobrodruhom a znamená, že výprava na osemtisícovku už je čímsi bežným, čo možno objednať ako zájazd v cestovnej kancelárii.

"Už neexistuje ochota pomôcť ani empatia, čo bolo predtým úplne samozrejmé. Kedysi dokonca horolezci zostúpili, len aby pomohli iným, ktorí sa dostali do ťažkostí," citovala agentúra APA Messnera. „Ak by išlo o platiaceho zákazníka zo Západu, tak by sa určite konala záchranná akcia," domnieva sa Steindl. Podobne to vidí aj švajčiarska horolezkyňa Evelyne Binsacková, ktorá sa k veci vyjadrila na stránkach serveru SwissInfo. Podľa nej bolo možné úmrtiu zabrániť, na vine je však "úpadok hodnôt" medzi ľuďmi, ktorí na osemtisícovky mieria.

Výstup na horu K2, ktorá sa nachádza v pohorí Karákóram, je považovaný za jeden z najnebezpečnejších. So svojimi 8611 metrami je K2 druhou najvyššou horou na svete, dostať sa na vrchol je však v jej prípade ťažšie ako pri najvyššom Mount Evereste, pretože je vystavená horšiemu počasiu a hrozia na nej pády lavín. Doteraz na ňu vystúpilo len asi 300 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa