Indovia špekulujú, či sa ich krajina chystá zmeniť svoj názov: Takto by sa po novom mohla volať

2023-09-07 16:00:00 |   |    | 

Indovia v posledných hodinách špekulujú, či sa ich krajina chystá zmeniť svoj názov. Domnienky sa vyrojili v súvislosti s pozvánkou na slávnostnú večeru pri summite krajín skupiny G20, ktorý sa uskutoční v Dillí tento víkend, píše agentúra AFP. V ňom vláda použila pre označenie krajiny názov v hindčine Bhárat namiesto zavedenej Indie, ktorá čelí kritike, že je pozostatkom britskej koloniálnej nadvlády.



Oficiálne názvy krajiny podľa súčasných pravidiel znejú Republic of India v angličtine aj Bhárat Ganrádžja v prepise z hindčiny. Podľa médií, ktoré cituje agentúra AFP, sa však poslanci Indickej ľudovej strany (BJP) premiéra Naréndru Módího chystajú presadiť v parlamente uznesenie, podľa ktorého má mať prednosť názov v hindčine. Tomu by napovedala aj pozvánka na slávnostnú večeru pri summite krajín G20, kde je namiesto Indie uvedený názov Bharat v anglickom prepise.

Spory o názov krajiny nie sú v Indii ničím novým. BJP a premiér Módí dlhodobo presadzujú, aby mal prednosť názov v hindčine. Podľa nich je názov India pozostatkom po britskej koloniálnej vláde, ktorá krajinu riadila zhruba 200 rokov do roku 1947. Vláda premiéra Módího sa dlhodobo snaží vyčistiť verejný priestor od symbolov spojených s koloniálnou vládou.

Možnosť, že by názov v hindčine dostal prednosť aj na medzinárodnom poli, vyvolal v médiách debatu. "Dúfam, že vláda nebude taká hlúpa, aby sa úplne zbavila (názvu) Indie," uviedol predstaviteľ opozičného Indického národného kongresu Šaši Tharúr. Podľa neho má názov pochádzajúci z angličtiny výhodu v tom, že je dobre známy v zahraničí.

Iného názoru je bývalý hráč kriketu, ktorý je v krajine veľmi populárnym športom, Virender Sehwag. "India je názov udelený Britmi a nadišiel čas, aby sme objavili náš pôvodný názov Bhárat," cituje ho agentúra AFP. K uprednostneniu názvu Bhárat sa prihlásili aj viacerí politici z BJP.

Strana BJP vyznáva ideológiu hinduistického nacionalizmu. Premiér Módí tak často kritizuje pozostatky "koloniálnej mentality" v správaní a myslení Indov. Módího vláda už skôr nechala zrušiť islamské názvy miest, ktoré pochádzali z obdobia pred britskou koloniálnou nadvládou.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa