Ďalší byzantský chrám v Istanbule sa stal mešitou, takmer sto rokov bol múzeom

2024-02-20 18:00:00 |   |    | 

Turecká vláda urobila z ďalšieho byzantského chrámu v Istanbule mešitu a 23. februára sa v nej prvýkrát po ôsmich dekádach môžu opäť konať veľké piatkové modlitby. Ide o chrám svätého Spasiteľa v Chóre, preslávený radom fresiek s biblickými príbehmi.



 

Tento pôvodne byzantský chrám zo 4. storočia bol od roku 1945 múzeom, o jeho premene na mešitu rozhodol turecký prezident prezident Recep Tayyip Erdogan v roku 2020 a potom prešla táto pamiatka rekonštrukciou.

Chrám v Chóre bol mešitou už po ovládnutí Konštantínopolu (dnešný Istanbul) osmanskými dobyvateľmi v roku 1453. Kresťanské fresky boli premaľované a omietka z nich bola odstránená až po roku 1945.

Prezident Erdogan vzbudil veľký rozruch a od mnohých si vyslúžil kritiku za rozhodnutie, ktorým urobil v roku 2020 mešitu z jednej z dominánt Istanbulu - chrámu Božej Múdrosti (Hagia Sofia). Ten bol od roku 1935 rovnako múzeom a teraz sa v ňom opäť konajú moslimské modlitby, počas ktorých sú kresťanské ikony zakryté závesmi.

Erdogan, ktorý v Turecku vládne už vyše dvadsať rokov - od marca 2003 bol premiérom a od roku 2014 je prezidentom - sa podľa niektorých analytikov snaží oživiť koncept "osmanského ideálu" a využíva na to aj zriaďovanie nových mešít. Viac ako 90 percent z 85 miliónov obyvateľov Turecka sú moslimovia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa