Romantický Paríž nezaujal: Pre Slovákov je na Valentína číslo jeden iná destinácia

2024-02-14 09:00:00 |   |    | 

Takmer rovnaký počet Slovákov kupuje letenky na Valentína sólo ako v pároch. Mestom lásky však podľa zabookovaných letov prostredníctvom Kiwi.com nie je Paríž, ale Londýn, odkiaľ tento sviatok lásky pochádza. Obľúbenou je aj exotika, najmä ázijská.



 

Sviatok zamilovaných tento rok pripadol na stred týždňa, Kiwi.com sa preto pozrelo na to, čo Slováci vyhľadávali a bookovali v termíne od 9. – 17. februára 2024. Slováci preferujú na cestovanie práve predĺžené víkendy, čo sa potvrdilo aj tento raz. Až 61 % z tých, ktorí si rezervujú spiatočné cesty na Valentína, odletí na 1-3 dni práve v piatky 9. a 16. februára*. Pozoruhodným je zvýšený počet sólo cestovateľov oproti týždňu pred valentínskym obdobím. Je ich až 41 %. Párov či dvojíc, ktoré sa v tomto období vydávajú na cesty, je 39 % a zvyšok cestujúcich tvoria skupiny (11%) a rodiny (7%).

Napriek titulu mesta lásky, Paríž nie je najobľúbenejším valentínskym mestom Slovákov. Kým tento rok je tesne za prvou päticou miest, minulý rok sa nedostal ani do prvej desiatky. Medzi TOP 5 valentínskych miest, podľa toho, ako si ich bookovali Slováci cez Kiwi.com, patria Londýn, Barcelona, Rím a Malaga, Istanbul a Bangkok, v prvej dvadsiatke môžeme vidieť aj Abu Dhabi, Dubaj a filipínsku Manilu.

Aj počas Valentína zostávajú Slováci verní svojej naj destinácii, ktorou je Londýn. Okrem európskych krajín figurujú v ich hľadáčiku aj exotické destinácie,” priblížila Eliška Řezníček Dočkalová, viceprezidentka pre zákaznícku skúsenosť Kiwi.com.

Najfrekventovanejšími trasami počas sviatku zamilovaných boli Viedeň-Barcelona, Bratislava-Londýn, Viedeň-Rím, Viedeň-Malaga, Viedeň-Nice, Viedeň-Istanbul, Viedeň-Paríž, Viedeň-Londýn, z čoho vyplýva, že viedenské letisko je pre Slovákov atraktívne nielen pre dovolenkové lety do exotiky, ale aj pre kratšie výlety do blízkych miest. Spomedzi exotických destinácií v tomto čase odlietajú Slováci najmä do ázijských krajín ako Thajsko, Spojené arabské emiráty, Turecko, Filipíny.

Vo vyhľadávaniach cez nástroje Kiwi.com sa objavovali aj mestá ako Atény, Lanzarote alebo Malta. Najväčší nárast vo vyhľadávaní cieľových destinácii však v tomto období zaznamenali mestá ako Skopje, Edinburgh či Kaunas.

Valentín je na Slovensku častokrát vnímaný ako komerčný sviatok a časť obyvateľov ho podľa etnológa a autora publikácie Valentín na Slovensku, Juraja Zajonca, odmieta. Zážitky spojené s cestovaním však môžu byť vhodnou alternatívou oslavy Valentína pre niekoho, komu by sa valentínska večera mohla zdať už príliš obyčajná.

Valentín je na Slovensku už udomácneným sviatkom, no spôsoby jeho slávenia sa stále menia a  inovujú. Jednou z charakteristík Valentína na Slovensku je už od začiatku jeho šírenia v 90. rokoch 20. storočia  jeho úzke prepojenie s komerčnou sférou, ktorá výrazne formuje aj to, ako ho slávime. Preto  aj časť obyvateľov Slovenska Valentína odmieta ako komerčný sviatok. Vzťah k tomuto sviatku sa zároveň počas nášho života mení: inak ho slávi tínedžer prežívajúci svoju prvú lásku, inak čerství manželia, inak rodičia dospelých detí. Preto možno predpokladať, že cestovanie na Valentína osloví najmä tých, ktorí sú práve zamilovaní alebo sa chytajú zosobášiť či sú krátko po svadbe,“ vysvetlil etnológ Juraj Zajonc z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied.

 

TOP 5 bookovaných miest na Valentína*

  1. London

  2. Barcelona

  3. Vienna

  4. Rome

  5. Málaga

 

TOP 10 destinácií bookovaných na obdobie Valentína*

  1. Španielsko

  2. Taliansko

  3. Veľká Británia

  4. Rakúsko

  5. Francúzsko

  6. Thajsko

  7. Spojené arabské emiráty

  8. Turecko

  9. Filipíny

  10. Poľsko

 

*Použité údaje analyzovalo Kiwi.com na základe rezervácií Slovákov, ktoré sa zrealizovali kedykoľvek do 24.01.2024 s cieľom vycestovať okolo sviatku zamilovaných, od 9.2. do 17.2. 2024.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa