Taliansko zvyšuje kontroly na letiskách a v prístavoch, dôvodom je horúčka dengue

2024-02-15 16:00:00 |   |    | 

Talianske ministerstvo zdravotníctva nariadilo zvýšiť kontroly v prístavoch a na letiskách kvôli horúčke dengue. Opatrenie sa týka dopravných prostriedkov z krajín, v ktorých sa táto infekčná choroba teraz šíri najviac, napríklad Brazílie či Argentíny. Niekoľko desiatok prípadov horúčky dengue Taliansko zaznamenalo v minulom roku. Jednalo sa o prípady dovezené zo zahraničia aj miestne prenosy nákazy.



 

Podľa nariadenia ministerstva zdravotníctva je nutné venovať väčšiu pozornosť odstráneniu hmyzu a ďalších možných zdrojov nákazy z lietadiel či lodí, ktoré do Talianska priplávajú či prilietajú z krajín, kde je "časté a neustále riziko" nákazy. Generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Francesco Vaia povedal, že Taliansko patrí medzi prvé európske krajiny, ktoré sprísňujú kontroly na hraniciach.

Nariadenie sa týka predovšetkým Brazílie, kde sa horúčkou dengue nakazilo v posledných mesiacoch vyše 500-tisíc ľudí, či Argentíny, kde prípady prenosu nákazy zaznamenala väčšina provincií. Časté a neustále riziko nákazy horúčkou dengue je však podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) aj v štátoch vo východnej Afrike či juhovýchodnej Ázii.

"Cestovanie a klimatické zmeny sú hlavnými dôvodmi pre výskyt horúčky dengue v nových oblastiach," povedal stanici Rai News odborník na infekčné choroby Alessandro Marcello. Dodal, že Taliansko v minulom roku zaznamenalo najväčší počet prípadov miestneho prenosu horúčky dengue. V minulom roku sa v Taliansku potvrdilo najmenej 83 prípadov tejto infekčnej choroby, čo bolo najviac zo všetkých štátov Európskej únie.

Horúčku dengue prenášajú komáre egyptské, ktoré sa však rozšírili aj mimo africký kontinent. Medzi príznaky dengue patrí vysoká horúčka, bolesti hlavy, vracanie, bolesti svalov a kĺbov a svrbivá kožná vyrážka. V niektorých prípadoch môže choroba spôsobiť závažnejšiu krvácavú formu, ktorá môže skončiť smrťou.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa