Symbol Londýna nájde nové využitie: BT Tower s otáčacou reštauráciou bude luxusným hotelom

2024-02-22 16:00:00 |   |    | 

Londýnska veža BT Tower sa premení na luxusný hotel. Majiteľ veže, spoločnosť BT Group, sa dohodol na jej predaji spoločnosti MCR Hotels za 275 miliónov libier.



Veža vysoká 177 metrov ((s anténovou vežou 189 metrov) s otáčacou reštauráciou na 34. poschodí bola postavená v 60. rokoch a stala sa symbolom povojnovej obnovy Londýna. V roku 1965 ju slávnostne otvoril vtedajší britský premiér Harold Wilson. Veža sa nachádza v štvrti West End a 16 rokov bola najvyššou budovou v meste, kým ju v roku 1980 nepredstihol mrakodrap vo finančnej štvrti City.

Do roku 1984, keď ju sprivatizoval British Telecom, bola budova známa ako Post Office Tower. Jej hlavná rola v komunikáciách sa však od jej otvorenia v roku 1965 vytratila. V roku 1971 došlo na 33. poschodí veže k výbuchu bomby. Následkom toho bola reštaurácia čoskoro zatvorená a v roku 1981 vežu pre širokú verejnosť z veľkej časti uzavreli. V posledných rokoch je známejšia vďaka displeju, ktorý zverejňuje správy o významných udalostiach, ako je narodenie kráľovských detí alebo športové víťazstvo.

Riaditeľ BT pre nehnuteľnosti Brent Mathews uviedol, že veža hrala zásadnú úlohu pri prenose hovorov, správ a televízneho signálu. Zmluva s MCR umožní, aby stavba získala nový účel a slávna budova zostala zachovaná pre ďalšie desaťročie.

Tento krok privítala skupina C20, ktorá sa venuje ochrane moderného architektonického dedičstva v krajine. "Je to úžasná budova, skutočná ikona 60. rokov," uviedla riaditeľka C20 Catherine Croftová, ktorá dúfa, že spoločnosť MCR Hotels obnoví aj otáčavú reštauráciu na najvyššom poschodí veže. "Bolo by šialené nevyužiť takúto príležitosť. To, ako pred vami defiluje celý Londýn, je nádherný pohľad," dodala s tým, že výsledkom projektu bude "výnimočný hotel".

BT Tower má pamiatkovú ochranu obmedzujúcu architektonické zmeny. Spoločnosť MCR Hotels, ktorá je tretím najväčším prevádzkovateľom hotelov v USA, má skúsenosti s prestavbou slávnych budov na hotely, ako v prípade prestavby terminálu spoločnosti TWA navrhnutého Eero Saarinom na newyorskom Letisku JFK. Na projekte BT Tower bude spolupracovať s londýnskym štúdiom Heatherwick.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa