OBROVSKÁ TRAGÉDIA: Traja Česi a Slovák neprežili zosuv lavíny na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu

2024-02-26 18:58:00 |   |    | 

Na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania a jeden Slovák po zosuve lavíny. Vyplýva to z informácií, ktoré ČTK poskytli ministerstvá zahraničných vecí Česka a Slovenska. Agentúry AFP a TASS s odvolaním sa na kirgizské úrady predtým informovali o štyroch českých obetiach. AFP neskôr bilanciu s odvolaním sa na Prahu a Bratislavu upravila a informuje o troch Čechoch a Slovákovi.



"Môžeme potvrdiť, že na hraniciach Kirgizska a Kazachstanu zomreli traja českí občania po zosuve lavíny. Naši diplomati v Astane sú v kontakte s miestnymi úradmi a cestovnou kanceláriou," uviedla Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničných vecí.

Podľa kirgizských úradov boli v celkom 23-člennej lyžiarskej skupine aj Slováci. Nešťastie sa podľa úradov, na ktoré sa odvoláva TASS, odohralo v údolí Žyrgalan blízko hraníc s Kazachstanom a Čínou. Totožnosť mŕtvych úrady zatiaľ neoznámili.

Slovenská diplomacia "bola informovaná o úmrtí občana Slovenskej republiky v Kirgizsku", napísalo ČTK slovenské ministerstvo zahraničia. Detaily o nešťastí úrad neoznámil. Uviedol, že v prípade poskytuje potrebnú konzulárnu asistenciu.

AFP pripomína, že v rovnakej oblasti na začiatku februára za podobných okolností zahynul francúzsky turista.

Kirgizsko, ktorého pohoria presahujú nadmorskú výšku 7000 metrov, nedávno zjednodušilo podmienky vstupu zrušením niektorých vízových obmedzení. Krajina v poslednej dobe investuje do infraštruktúry v snahe podporiť svoj doposiaľ nie príliš rozvinutý cestovný ruch, a to najmä pokiaľ ide o zimné športy, uviedla AFP.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa