Vo Viedni vydražili dlho nezvestný obraz Gustava Klimta: Nový majiteľ zaň ponúkol rekordnú sumu

2024-04-24 20:30:00 |   |    | 

Podobizeň slečny Lieserovej od Gustava Klimta, ktorý bol dlhý čas považovaný za stratený, sa dnes vo Viedni vydražil za 30 miliónov eur. Informuje o tom agentúra APA, podľa ktorej sa odhadná cena pohybovala medzi 30 a 50 miliónmi eur. Aj tak aukcia jasne prekonala doterajší rakúsky rekord.



 

Podobizna slečny Lieserovej pochádza z roku 1917, teda z neskorého obdobia secesného maliara. Trojštvrťový portrét mladej ženy v modrých šatách v pestrofarebnej peleríne a na červenom pozadí bol desiatky rokov skrytý v súkromnom vlastníctve u rakúskych majiteľov, a odborníci ho poznali len z fotografie z roku 1925.

Je to jeden z posledných obrazov, na ktorých Klimt pred svojou smrťou vo februári 1918 pracoval. Keď zomrel, bolo dielo, hoci s drobnými nedorobkami, odovzdané rodine, ktorá si ho objednala. Zhruba od polovice 60. rokov sa nachádzalo v salóne jednej z víl neďaleko Viedne bez toho, aby to niekto z expertov tušil.

Žena na portréte pochádzala z priemyselnej rodiny Lieserových, ktorá bola v čase nacizmu prenasledovaná kvôli svojmu židovskému pôvodu. Čo presne sa s obrazom dialo medzi rokom 1925 a 60. rokmi, nie je jasné. Nepodarilo sa ale nájsť dôkazy o tom, že by dielo počas druhej svetovej vojny niekto získal protiprávnym spôsobom. Súčasní majitelia obraz zdedili asi pred dvoma rokmi po vzdialených príbuzných.

Doterajší rekord aukcie obrazu v Rakúsku patril dielu Fransa Franckena II. s názvom "Večná dilema ľudstva: Voľba medzi cnosťou a neresťou", ktorá bola v roku 2010 vydražená za sedem miliónov eur. K cene dnes predaného obrazu bude ešte pripočítaná aukčná prirážka. Aká vysoká bude, APA neuviedla.

Obrazy rakúskeho maliara Klimta sú na umeleckom trhu dlhodobo veľmi žiadané a ich predaj už v minulosti lámal rekordy. Jeho Dáma s vejárom (Dame mit Fächer) sa vlani v júni stala najdrahším obrazom predaným v európskej aukcii, nový majiteľ zaplatil 85,3 milióna libier.

V USA vyniesli predaje Klimtových obrazov v minulosti ešte vyššie sumy. Klimtovo plátno Brezový les sa v roku 2022 v New Yorku predalo v aukcii za 104,6 milióna dolárov. A maliarov slávny obraz Portrét Adely Blochovej-Bauerovej I. (1907) sa v roku 2006 predal dokonca za 135 miliónov dolárov.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa