DOMA Sviatok fotografie

2008-11-15 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Spolu tridsaťštyri individuálnych a kolektívnych výstav autorov z celého sveta sprístupnia do 30.11. v bratislavských galériách a múzeách počas 18. ročníka medzinárodného Mesiaca fotografie 2008.



Na festival zavítajú exkluzívni hostia Thomas Hoepker, Oliviero Toscani a Josef Koudelka, bez ktorých sa už v súčasnosti nezaobíde žiadna encyklopédia európskej fotografie z druhej polovice 20. storočia. Spoločnosť FOTOFO a Stredoeurópsky dom fotografie (SEDF) pripravili v tomto roku podujatie v rámci Európskeho mesiaca fotografie, na ktorom spolu s Bratislavou participuje ďalších šesť európskych miest - Paríž, Viedeň, Berlín, Rím, Moskva a Luxemburg.

Festival prekračuje národné hranice nielen tým, čo prezentuje, ale aj spôsobom organizácie. Mnohé z aktivít na seba nadväzujú a vo všetkých siedmich mestách súčasne sa bude konať výstava Mutácie II - prehliadka umenia na pomedzí videa a fotografie. Hlavnou témou 18. ročníka je tvorba v strednej a východnej Európe.

Ako uviedla Eva Szabová zo SEDF, k návštevnícky atraktívnym bude iste patriť výstava portrétov francúzsko-španielskeho fotografa Pierra Gonnorda, ktorý čerpá z veľkej maliarskej tradície 17. a 18. storočia. Josef Koudelka sa na Mesiaci fotografie predstaví historicko-dokumentárnym projektom Invázia, ktorý podáva svedectvo o tragických dňoch po okupácii Československa v auguste 1968. Prácu Thomasa Hoepkera priblíži retrospektíva jeho tvorby z rokov 1955 až 2005. Karol Kállay poctí festival premiérou svojej výstavy Deň plný zázrakov (1963), ktorá vychádza z rovnomennej reportážnej knihy o jednej z prvých operácií detského srdca.

Veľký priestor na Mesiaci fotografie dostane mladá generácia - Tereza Vlčková, Sylva Francová (Česko), Velislava Stojčeva (Bulharsko), Zuzana Krajewska (Poľsko), Viktor Kopasz a Miriam Petráňová. Stále miesto tu už tradične má sekcia venovaná dejinám a súčasnosti slovenskej fotografie, kde po prvý raz sprístupnia snímky grófa Mihály Esterházyho z roku 1880, objavené v Galante, ďalej fotografie Otakara Neheru z 50. a 60. rokov 20. storočia či výstavu o Kosove od Andreja Bána.

V rámci hlavnej témy Mesiaca fotografie 2008 - tvorba v strednej a východnej Európe - uvedie festival výstavu ruského fotografa Valerija Ščekoldina, ktorý na 30 čiernobielych fotografiách podal správu o tragédii v Beslane, kde zahynulo vyše 300 ľudí, najmä detí. Ani tento rok nebude v prehliadke chýbať kompaktnejšia prezentácia národnej fotografickej tvorby. Po Latinskej Amerike a Číne to bude päť talianskych výstav z dejín a súčasnosti talianskej fotografie - medzinárodne preslávených autorov Maria Giacomelliho a Oliviera Toscaniho, veľká kolektívna výstava Mladá talianska fotografia, výstava hviezdy novej generácie Paola Venturu a výstava Alfonsa Modonesiho o Pražskej jari ´68.

Pestrá je i ponuka sprievodných podujatí. Pripravené sú workshopy, prehliadka portfólií, medzinárodná konferencia, koncert slovenských interpretov na motívy fotografií rakúskych autorov i súťaž o najlepšiu fotografickú knihu v strednej a východnej Európe, vydanú v roku 2007.

 

 

Otváracie hodiny

Utorok – nedeľa: 13.00 – 18.00

 

Stredoeurópsky dom fotografie
FOTOFO
Prepoštská 4
P.O.BOX 290
814 99 Bratislava
Tel./Fax: 02/544 182 14
E-mail:
info@sedf.sk http://www.sedf.sk
http://www.fotofo.sk

 

zdroj/autor: sita, sedf, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa