100 DIVOV Spojených štátov (6)

2009-09-19 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Rozľahlá, rôznorodá krajina skrýva množstvo prírodných, ľudských a technických divov, za ktorými sa oplatí cestovať stovky kilometrov...



 

French Quarter, New Orleans

Keď vláda Spojených štátov odkúpila Louisianu od Francúzska, jej obyvatelia boli šťastní, že sa striasli Francúzov. Ale dnešným Louisiančanom francúzska minulosť New Orleansu vyhovuje.  V subtropických uliciach Vieux Carré alebo French Quarter, starej štvrte mesta v delte rieky Mississippi, dodnes cítiť atmosféru parížskej elegancie. Balkóny domov akoby sa vznášali, tak odľahčene a vzdušne vyzerajú ich kovové súčasti. Spoza nich presvitá červeň múrov a farebnú symfóniu dopĺňa zeleň zavesených rastlín, skrátka, impresionizmus ako z obrazu...

 

 

Národný park Great Smoky Mountains

Apalačské vrchy, tiahnuce sa východom Severnej Ameriky, stúpajú smerom k juhu v pohorí Great Smoky Mountains, kde im dodáva šestnásť vrchov nad 1 800 metrov takmer veľhorský charakter. Na pomedzí štátov Tennesse a Severná Karolína sa zachoval takmer nedotknutý prales, ktorý je chránený už od roku 1926. Roku 1983 UNESCO zaradilo územie parku s rozlohou vyše 2 000 štvorcových kilometrov do zoznamu svetového dedičstva, čím posilnilo ochranu tunajšej flóry zahŕňajúcej až 3 500 druhov. Prirodzene, z toho má prospech živočíšstvo. Osobitne treba spomenúť salamandry, ktorých sa tu vyskytuje tridsať druhov, viac ako kdekoľvek inde na svete.

 

 

Národný park Mammoth Cave

Do podsvetia jaskýň, podzemných priestorov a chodieb dlhších ako 550 kilometrov môžu zostúpiť návštevníci NP Mammoth Cave (Mamutia jaskyňa) v americkom štáte Kentucky. Pomenovanie tohto najväčšieho jaskynného systému na svete, ktorý je usporiadaný do piatich poschodí a siaha do vyše stometrovej hĺbky, vyplynulo z jeho rozmerov. No rovnako by sa mohol nazývať aj Prehistorický národný park. Množstvo prehistorických nálezov totiž dokazuje, že niektoré časti prírodných katakomb využíval aj praveký človek. A obstála by aj akási zoologická záhrada: je domovom početného živočíšstva, najmä takého, čo sa úplne prispôsobilo životu v temnotách, ako sú desiatky druhov netopierov a viacero druhov jaskynných rýb. Od roku 1981 je v zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

 

Národný park Everglades

Tisícka rastlinných druhov, medziiným asi 20 odrôd orchideí, vyše stovky druhov stromov, 40 druhov cicavcov, 60 plazov a obojživelníkov, 350 vtáčích druhov – takýto raj nevyhnutne potrebuje ochranu a USA ju v Everglades na južnom cípe poloostrova Florida vyhlásila v roku 1947. Vtedy už bola časť zamokreného územia stratená – odvodnili ju a začali poľnohospodársky využívať. Išlo o to, aby sa zachránilo aspoň zvyšných 6 tisíc štvorcových kilometrov. V roku 1979 sa k tomuto úsiliu pridalo UNESCO zaradením Everglades do zoznamu svetového dedičstva. Tým sa dostali pod ochranu aj viaceré archeologické náleziská a Indiáni z kmeňa Seminolov, ktorí si tu našli útočisko.

 

 

Cape Canaveral, Florida

Prebieha odpočítavanie: „Tri-dva-jeden-štart!“ Ak bolo počas neho všetko v poriadku, vzápätí na základni amerického vojenského letectva na Myse Canaveral zaburácajú raketové motory a gigantický projektil vyráža k oblohe. Cíp zeme na východnom pobreží štátu Florida na juhovýchode Spojených štátov pozná takmer každé dieťa na svete, pretože tunajšie Kennedyho vesmírne stredisko vysiela do kozmického priestoru aj lety s ľudskou posádkou. Zažilo triumfy, z ktorých  najväčší bol ten z roku 1969, keď vesmírna loď Apollo 11 odtiaľto vyletela na Mesiac a dopravila prvých ľudí na pôdu zemskej obežnice. Ale jeho meno sa spomína aj v súvislosti s katastrofami, akou bol výbuch raketoplánu Challenger 28. januára 1986. Cape Canaveral tento šok prekonal a je k dispozícii aj pre budúce misie. Zároveň je múzeom doterajších vesmírnych letov.

 

 

Bridge Cavern, San Antonio

Niekedy to býva naozaj ťažké: nie každý si vie zapamätať či to, čo visí zo stropu kvapľovej jaskyne (alebo naopak, trčí zo zeme), sa volá stalagmit alebo stalaktit. Preto ponúkame malú pomôcku. Stalagmity sú ako nájomné, taktiež trvalo stúpajú,  hoci sú v podzemí... Táto zásada platí aj v Bridge Cavern pri texaskom San Antoniu, kde ako píšťaly organu vystupuje zdola hore spleť vápencových „šišiek“, ktoré občas vytvárajú aj naozajstné mostné konštrukcie cez podzemné potoky. Inde sa zase jaskynné priestory rozširujú do rozsiahlych podzemných siení alebo ústia do chodbových systémov a na vstup do nich je už potrebný odborný sprievod.

 


 

Zdroj/autor: tisicdivov, ikar, drom

 


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa