NA MORI Vyhliadkové plavby v kríze

2009-04-23 15:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Sezónu vyhliadkových plavieb v Sydney je v plnom prúde. Lode tak kvôli nedostatku miesta musia kotviť až v polovici prístavu. Ekonomickú krízu však pociťuje celé lodno-turistické odvetvie.



Napriek pokľudnej spoločenskej atmosfére na palube sa však celý priemysel teraz preplavuje divokými vodami finančnej krízy. Globálny ekonomický pokles totiž ohrozuje aj celú turistiku, teda vrátane vyhliadkových plavieb.

 

Prevádzkovatelia plavieb sa zúfalo snažia prilákať cestujúcich. Znižujú ceny, skracujú plavby, ponúkajú priaznivé ponuky na poslednú chvíľu, plavby dvaja za cenu jedného, rodinné balíčky, v rámci ktorých majú deti plavbu zadarmo, a plavby z domácich prístavov, ktoré znižujú náklady na leteckú prepravu pri odplávaní do exotických miest. Prevádzkovatelia znižujú ceny, aby lode naplnili, a dúfajú, že cestujúci budú veľa utrácať na lodi.

„Čo sa mení je, že prevádzkovatelia plavieb ponúkajú výrazné zľavy,“ uviedla editorka britských internetových stránok Cruise Critic Carolyn Spencerová-Brownová. Tohtoročné ceny tak pravdepodobne budú patriť medzi dlhodobo najnižšie. Doteraz sa síce rezervácie plavieb držia, ale Cruise Critic varuje, že niektorí operátori možno vykážu až 90 percentnú obsadenosť, ale budú strácať, pretože ceny budú nižšie a útraty klientov na palube tiež.

Druhý najväčší prevádzkovateľ plavieb Royal Caribbean Cruises už oznámil v štvrtom štvrťroku 2008 prudký pokles zisku a očakáva, že príjmy budú slabé aj tento rok, mimo iného aj kvôli výrazným zľavám.

Royal Caribbean v januári uviedol,  že jeho zisk prudko klesol na 1,5 milióna dolárov zo 70,8 milióna v rovnakom období predchádzajúceho roka. Spoločnosť vlani v novembri zastavila výplatu dividend, aby zaistila dostatok hotovosti. Rovnaký krok predtým spravil aj jej hlavný konkurent Carnival.

Carnival Corp. najväčší svetový prevádzkovateľ plavieb, v štvrtom štvrťroku zvýšil čistý zisk o 3,6 percenta na 371 milióna dolárov, mimo iného aj vďaka zníženiu nákladov a prudkému poklesu cien pohonných hmôt. Zisk zahŕňa tiež 31 milióna dolárov z predaja lodi Queen Elizabeth 2. Tento rok však bude pre Carnival takisto ťažký.

Vyhliadkové plavby zažívajú v posledných dekádach neuveriteľný nárast a to vďaka narastajúcej obľube v Severnej Amerike a Európe, dvoch hlavných trhoch a začiatku rozvoja tohto segmentu v Ázii a Latinskej Amerike.

Od roku 1980 priemerný ročný nárast v Severnej Amerike činil 7,4 percenta a počet cestujúcich za posledných osem rokov stúpol o 79 percent. Vlani v Severnej Amerike cestovalo  loďou 13,2 milióna osôb.

Ekonomickú krízu pociťujú hlavne luxusné  plavby. V júni 2007 Carnival predstavil svoju luxusnú zaoceánsku loď Seabourn Odyssey v hodnote 250 miliónov dolárov. V tej dobe sa verilo, že na prvú plavbu v júni 2009 bude čakacia listina. Dnes nie je 14 denná plavba z Benátok do Istanbulu ešte zďaleka vypredaná a súčasná cena za plavbu na internete začína od 8523 eur (256 tisíc SK), čo je o desať percent menej než činila katalógová cena.


 

Zdroj/autor: cruisecritik, carnival, royalcaribbean,reuters,čtk,drom

 

VIDEO Silver Shadow v prístave Sydney



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa