VÍKEND Strečno oslavuje Žofiu

2009-05-15 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Oslavy 400. výročia narodenia Žofie Bosniakovej, pokračujú na hrade Strečno aj tento víkend.



Slávnostné prvomájové otvorenie  hradu Strečno priblížilo Žofiu Bosniakovú ako milujúcu manželku, obetavú matku a láskavú dobrodinku. Oslavy 400. výročia jej narodenia pokračujú na hrade ďalej. Túto charizmatickú ženu, opradenú mnohými legendami, historicky dokreslí výstava pod názvom Žofia Bosniaková – svätica zo Strečna.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v piatok 15. mája 2009 o 18.00 v Severnom paláci hradu Strečno, program obohatí hudobné zoskupenie Flatus Vocis zo Strečna. Výstavu si môžu návštevníci hradu pozrieť do 15. júla 2009. Organizátorom podujatia sú Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Kto bola táto osobnosť, čím si zaslúžila výnimočné postavenie v kontexte dejín hradu Strečno? „Zo života Žofie Bosniakovej sa zachovalo veľmi málo artefaktov. Jedným zo  zachovaných  a hmatateľných predmetov, ktorých sa Žofia dotýkala, je kňažské rúcho – ornát, vyšité jej rukou,  zapožičané z Tepličky nad Váhom,“uviedol reštaurátor Považského múzea v Žiline a jeden z koncipientov výstavy.

Žofiu zreálňujú taktiež archeologické a etnografické exponáty  zo 17. storočia , dokumentujúce život ľudí v tomto období. Keďže hrad bol koncom 17. storočia úplne zničený, atmosféru jeho pulzovania v čase, kedy Žofia žila, priblížia aj reprodukcie dobových kresieb a rytín znázorňujúce život  regiónu pri hrade.

„Zaujímavosťou bude faksimilekópia listu Žofie Bosniakovej, ktorý adresovala žilinskému magistrátu, aby richtár umožnil nositeľovi tohto písma vykonávať svoje obuvnícke remeslo,“ dodala správkyňa hradu Strečno a tiež zostavovateľka výstavy.

Výstavu obohatia i dostupné literárne diela o Žofii Bosniakovej, medziinými aj z pera P.O.Hviezdoslava , ktorý koncom 19. storočia napísal epos Žofia Bosniaková, podkladom ktorého bola historická povesť.

Súčasťou výstavy bude Strečnianska hradná deklarácia zahŕňajúca nadčasové hodnoty,  ktoré vznikli na základe životného príbehu Žofie – napr. Tam, kde sa spravodlivosť zmení na nespravodlivosť, je odpor povinný. Chrániť slabšieho, vnímať aj najchudobnejšieho ako rovnoprávneho partnera, atď. Na Žofiino posolstvo prostredníctvom výstavy budú nadväzovať ďalšie podujatia ako Žofia deťom, Hradná škola, Hradné hry Žofie Bosniakovej.

 

Zdroj/autor: pmza, zamky, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa