ČESKO Prečo skrachovala Tomi Tour

2009-07-21 09:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA – Za ukončením činnosti cestovnej kancelárie Tomi Tour je podľa jej obchodného riaditeľa Václava Fichera nedostatok hotovosti, neochota bánk dávať úvery a nedôvera hoteliérov, ktorí žiadali platby vopred



Cestovná kancelária ukončila činnosť v piatok 17.júla 2009 o 17:00 hodine. Podľa Fischera v tej dobe prišla správa z Ibizy, v ktorej tamojší hoteliéri kanceláriu vyzvali k úhrade pobytov dopredu. To údajne bolo v rozpore so zmluvou a kancelária už nenašla riešenie tejto situácie.

„Preto sme okolo 17.hodiny rozhodli, že let na Ibizu nemôžeme vypraviť a ohlásili sme poisťovne poistnú udalosť. Súčasne sme obdržali výpoveď spolupráce od ČSA.“ uviedol Fischer.

Dôveru hoteliérov nalomil podľa Fischera aj „neznámy páchateľ“, ktorý rozoslal e-mail všetkým spolupracujúcim hotelom, v ktorom spoločnosť očiernil. „Väčšina hotelov sa zľakla a začala požadovať od Tomi Tour platenie pobytov vopred. Dopredu bolo treba platiť aj lety leteckým spoločnostiam,“ uviedol Fischer.

Činnosťou skrachovanej kancelárie sa zaoberá dnes polícia. Podľa Fischera spoločnosť neurobilanič zlé a určite nespáchala trestný čin.“ „Pokus o kriminalizáciu mojej osoby je úplne neprijateľný,“ uviedol podnikateľ a zároveň zdúraznil, žev spoločnosti nemal žiadny majetkový podiel.

Podľa obchodného registra je dvojtretinovým vlastníkom CK Tomi Tour konateľ Ľubomír Popelář, zvyšok vlastní nemecká firma Tomi Tour, za ktorou stojí Popelář.

Václav Fischer v minulosti vlastnil cestovnú kanceláriu Fischer. V roku 2003 sa ukázali veľké finančné problémy Fischerových firiem a novým majiteľom sa stala spoločnosť K&K Capital Group podnikateľa Karla Komárka.


Tento týžden sa vrátia domov všetci klienti CK Tomi Tour

Včera  v noci priletelo ďalšie lietadlo s dovolenkármi - klientmi českej cestovnej kancelárie Tomi Tour, ktorá v piatok 17. júla oznámila úpadok. V zahraničí tak zostane ešte približne 1000 klientov z celkového počtu 3253 vycestovaných osôb v čase oznámenia úpadku spoločnosti. Union poisťovňa zabezpečí ich prepravu späť na Slovensko a do Českej republiky v priebehu tohto týždňa. "Do pondelka budúceho týždňa by mali byť všetci doma," informovala včera hovorkyňa a. s. Union poisťovňa na Slovensku Judita Smatanová.
     

 

Česká CK Tomi Tour so sídlom v Prahe oznámila Union poisťovni v piatok 17. júla 2009, že pre nesolventnosť v zmysle zákona o zájazdoch vyhlasuje úpadok. CK sa dostala do finančných problémov a v súčasnosti nie je schopná uhradiť záväzky voči svojim klientom a dodávateľom služieb. "Keďže CK má uzatvorenú platnú poistnú zmluvu pre prípad úpadku s Union poisťovňou v SR, všetky oprávnené nároky klientov voči CK Tomi Tour uhradíme," potvrdila hovorkyňa poisťovne. Smatanová v nedeľu (19. júla) zároveň vyzvala poškodených klientov CK Tomi Tour, aby sledovali webové stránky www.unionsk.cz a www.union.sk. Union poisťovňa naďalej vyzýva všetkých klientov CK Tomi Tour v Prahe a Nitre, ktorí už majú zakúpený zájazd u tejto CK, ale dosiaľ na dovolenku nevycestovali, aby na základe poistných podmienok písomne vzniesli u Union poisťovne nárok na poistné plnenie, a to najneskôr do 30 dní od termínu, kedy mal byť zájazd skončený. "K dnešnému dňu evidujeme približne 1500 klientov, ktorí si uplatnili odškodné," uviedla dnes Smatanová. Koľko by malo byť klientov celkovo, poisťovňa zatiaľ nevie.


 

Zdroj/autor: tomitour,čtk,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa