VÝLET Drevený kostol sv. Štefana Kráľa

2009-08-26 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Malá obec Rudno leží v prekrásnom prírodnom prostredí Turčianskej kotliny na úpätí Malej Fatry.



Prvýkrát sa písomne spomína v polovici 14. storočia pod názvom Rudna. Patrila Prónayovcom a ďalším zemianskym rodinám zo Slovenského Pravna.

Na mieste staršieho dreveného kostolíka s cintorínom, doloženého v roku 1422, vybudovali v rokoch 1790 až 1792 miestni veriaci nový drevený kostol. Zasvätili ho patrónovi Uhorska, sv. Štefanovi. Keďže rímskokatolícka farnosť v Slovenskom Pravne nemala dostatok finančných prostriedkov na jeho údržbu, drevený kostol v roku 1974 uvoľnila pre potreby prírodopisnej expozície martinského Múzea slovenskej dediny. Trvalo takmer 20 rokov, kým odborníci objekt opäť postavili a jeho zariadenie i vnútornú doskovú výzdobu zreštaurovali do takej miery, aby ho mohli v roku 1994 sprístupniť verejnosti.

Pozdĺžny jednoloďový zrubový objekt s vonkajším zvislým obkladom ukončuje presbytérium s nevšedným tvarom rovnoramenného trojuholníka. V jeho zadnej časti sa nachádza sakristia prístupná cez dverné otvory umiestnené vedľa oltára. Až začiatkom 20. storočia veriaci pred obdĺžnikovú loď pristavili malú predsieň. Takto sa do jej vnútra dostal vstupný portál s charakteristickým poloblúkovým nadpražím a vyrytým latinským nápisom Laudetur Jesus Christus 1790. Pred zhotovením vonkajšieho obkladu povrch zrubových stien pravdepodobne pokrývala biela vápenno-hlinitá omietka, ktorej zreteľné stopy sa na stenách pod obkladom našli počas rozoberania objektu. Z jednoduchej valbovej strechy, pokrytej šindľom, vyrastá v západnej časti lode štvorcová vežička s rámovou konštrukciou. Zastrešuje ju plytká stanová strecha s výraznou cibuľkou a kovovým dvojramenným krížom.

V Turci sa nezachoval ani jeden drevený kostol na pôvodnom mieste, napriek tomu, že v minulosti ich tu stálo niekoľko desiatok. Zhodou okolností práve Kostol sv. Štefana Kráľa z Rudna ako jediný reprezentuje drevenú sakrálnu architektúru tohto na ľudovú kultúru bohatého regiónu.

 

 

 

Slovenské národné múzeum Martin

Malá Hora 2
036 80 Martin
Tel.: +421 43 413 10 11-12, +421 43 413 30 96
Fax: +421 43 422 02 90
E-mail: snm-em@stonline.sk
Web: www.snm.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, Drevené kostoly, snm, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa