TÉMA Enoturistika na vzostupe

2009-10-01 12:00:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Na aktuálne prepadajucom sa trhu cestovného ruchu, zdá sa byť vínna turistika výnimkou a mohla by byť dokonca účinným liekom proti poklesu spotreby vína na svete.



Návštevnosť  zámkov v oblasti bordeauxských viníc od začiatku roka stúpla o osem percent.,“konštatovala Sophie Gaillard, ktorá má na starosti vinársku turistiku, teda enoturistiku v Bordeaux.

Na tohtoročnom veľtrhu IFTM Top Resa v Paríži, sa prvý raz objavila akási „dedinka“ zasvätená enoturistike, ktorá združila producentov vína, majiteľov pivníc, regióny a „vínne cesty“.

Klasickým programom vínnej turistiky je napríklad - degustácia akostných vín vo vínnej pivničke zámku Lynch Bages, prenocovanie v bodegách Salenteinu neďaleko mesta Mendoza v Argentíne, či putovanie vinicami, peši alebo na bicykli.

Dnes si však turisti žiadajú viac: chcú byť rovno  účastníkmi a nechcú sa uspokojiť s“ tradičnými“ návštevami pivníc. Cestujú na vinobrania, zúčastňujú sa zberu hrozna a podieľajú sana jeho triedení, vysvetľuje Gaillard. Z inýc sa stávajú vnímaví poslucháči enológov.

Na vinobrania do Francúzska prichádza ročne 5 miliónov francúzskych návštevníkov a 2,5 miliónov zahraničných turistov. Päť tisíc pivníc, viníc a zámkov s celkovou plochou 800 tisíc hektárov je sprístupnených verejnosti.

Riaditeľ hotela Golf du Médoc et Spa v Bordeaux Henry Martinet, ponúka turistom spojenie golfu s degustáciou akostných vín na zámkoch v Médoku.

Enoturistika je v plnom vzostupe, návštevnosť nášho hotela tento rok vzrástla o 20 percent,“ konštatuje. Na víkend hotel očakáva skupinu čínskych turistov, ktorí sa zúčastnia vinobrania. Vo svojich izbách si nájdu záhradné nožnice, pracovné čižmy a košík, dodáva riaditeľ.

Sektor, ktorý v jeho propagačných kampaniach zbrzdil francúzsky zákon z roku 1991 týkajúci sa boja proti alkoholizmu, vsádza na prehliadky zámkov, aby vzbudil záujem turistov o kultúru vína.

„Enoturistika je prostriedok, ako ľudí naučiť objavovať svet vína a získavať nových zákazníkov,“ zdôrazňuje Sophie Schylerová Thierry, majiteľka zámku Kirwan v Margaux na juhozápade Francúzska. Jej podnik získava desať percent svojho zisku z enoturistiky a tento rok ho podľa nej navštívilo tiež mnoho Rusov a Brazílčanov.

Francúzsko v roku 2007 prišlo o svoje prvenstvo v spotrebe vína a predstihlo ho Taliansko, ktoré krajinu galského kohúta predbehla tiež v exporte.

Vinárska oblasť Ogliastra na Sardínii zažíva v posledných dvoch rokoch prudký nárast záujmu o turistiku počas „neskorej“ sezóny, teda v septembri a októbri., uvádza konzultantka pre enoturistiku Tiziana Tirelli. Aj napriek kríze, tento rok vzrástla návštevnosť celého regiónu o osem percent.

Ďalším konkurentom Francúzska v získavaní turistov je Španielsko, ktoré už veľa investovalo do bodeg a hotelov s cieľom rozvíjť inú sféru turistiky, než je tá označovaná ako plážová, vysvetľuje Eduardo García Aguinaga, ktorý sa zaoberá enoturistikou v autonómnej oblasti Rioja na severe krajiny.

Kraj, kde je 250 zámkov prístupných verejnosti, pocítil menšie dopady krízy než ostatné časti Španielska, konštatuje Aguinaga.“Turisti utrácajú menej peňazí, ale ich počet je stabilný.“


 

Zdroj/autor: čtk,afp,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa