TÉMA Reprodukčná turistika

2010-10-15 13:00:00 |   |    | 

ČESKO/ VEĽKÁ BRITÁNIA - Prvú štúdiu mapujúcu cestovanie žien v rámci takzvanej reprodukčnej turistiky vydala minulý rok Európska spoločnosť pre ľudskú reprodukciu a embryológiu.



Ženy, ktoré majú problémy s otehotnrním, podľa štúdie uskutočnia minimálne 20 až 25 tisíc ciest za hranice svojej krajiny. Jednou z vyhľadávaných destinácií je aj Česká republika.

Právne prekážky, problémy pri získavaní prístupu k liečbe alebo vyšší vek. To sú dôvody ako motív pre liečbu v zahraničí, ktorý uviedla pri vyplňovaní dotazníkov na klinikách v Belgicku, Česku, Dánsku, Slovinsku a Španielsku viac než tisícka dotazovaných žien.

Podľa štúdie ESHRE (Európska spoločnosť pre ľudskú reprodukciu a embryológiu) vyplýva, že najviac kliniky asistovanej reprodukcie vyhľadávajú Talianky, Nemky, Holanďanky, Francúzsky a Angličanky. Zatiaľ čo francúzske ženy mieria najviac do Belgicka, kde tvoria väčšinu zo zahraničných pacientiek, polovica z dotazovaných britských žien zamierila do Českej republiky.

Aj keď sú britské zákony vo vzťahu k asistovanej reprodukcii (In Vitro Fertilization) veľmi liberálne, ukázalo sa, že národný zdravotnícky systém (NHS) v skutočnosti blokuje prístup k liečbe žien starších než 40 rokov.

Tie potom hľadajú pomoc mimo Británie. Výber zahraničnej kliniky pritom pre pacientky znamená značné výdaje, viac než osemdesiat percent z nich, si však liečbu zaplatili samy.

Koľko zahraničných pacientiek ročne navštívi tridsiatku českých centier reprodukčnej medicíny, však nie je zatiaľ možné odhadnúť.

Ponuku jednotlivých kliník nájdu záujemkyne na internete, rozhodujúcim faktorom pre výber Českej republiky môže byť podľa Pavla Hilberta zo spoločnosti LékařiOnline.cz, tiež cena zákrokov, krorá je tu o 50 percent nižšia než v západoerópských krajinách.

Česko sa ale zasľúbenou krajinou reprodukčnej medicíny asi nestane. „Väčší rozvoj reprodukčnej turistiky u nás v najbližšej dobe, kvôli legislatívnym prekážkam alebo kurzu eura ani nečakáme,“ vysvetľuje Pavel Hilbert.

Ďalší boom reprodukčnej turistiky asi čaká Španielsko, ktoré sa vďaka svojim liberálnym zákonom stáva jednou zo spoločensky najtolerantnejších krajín v Európe. Umelé oplodnenie tu často podstupujú lesbické páry z Británie, Talianska alebo Nemecka.

Túto skutočnosť si všimla aj jedna cestovná kancelária, ktorá sa špecialzuje na homosexuálnu klientelu a v spolupráci s klinikou Instituto Bernabeu v Alicante pripravila nový balíček. Ženy tak teraz môžu spojiť liečbu na klinike s čisto dovolenkovým programom, ako sú vychádzky na jachte alebo masáže...


 

Zdroj/autor: eshre,guardian,berliner zeitung,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa