KATASTROFY Zemetrasenia, záplavy, snehové búrky

2010-01-04 09:00:00 |   |    | 

ŠALAMÚNOVE OSTROVY, BRAZÍLIA, AUSTRÁLIA - Viaceré silné zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahli tichomorské Šalamúnove ostrovy, vyvolali paniku medzi obyvateľmi, vyžiadali si však iba obmedzené škody a niekoľko ľahkých zranení. V Brazílii už najmenej 76 obetí lejakov a zosuvov. Kvôli záplavám v Austrálii evakuoval tisícky ľudí.



V dôsledku otrasov sa podľa neho zrútilo viacero domov na malom ostrove Rendova neďaleko druhého najväčšieho mesta Gizo, žiadne ďalšie škody však nezaznamenali. Dodal, že podmorské zemetrasenia vyvolali iba malú vlnu a niektorí ľudia utrpeli menšie poranenia, keď v panike bežali preč od brehu.

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov amerických (USGS), ktorý sleduje zemetrasenia na celom svete, oblasť Šalamúnových ostrovov o 8:48 miestneho času (nedeľa 22:48 SEČ) zasiahli otrasy s magnitúdom 6,5. Ich zdroj sa nachádzal v Šalamúnovom mori, asi 90 kilometrov juhovýchodne od mesta Gizo v súostroví Nová Georgia. O necelú hodinu nasledovalo silnejšie zemetrasenie s magnitúdom 7,2. V rovnakej oblasti USGS do 5:17 SEČ zaznamenal ďalšie štyri zemetrasenia s magnitúdom od 4,9 do 5,7.

Centrum varovania pred cunami na Havaji otrasy vo svojej správe označilo za dostatočne silné na to, aby napáchali škody na blízkych pobrežiach. Ničivé vlny v iných častiach Tichého oceánu však podľa neho nehrozili. Začiatkom apríla 2007 Šalamúnove ostrovy zasiahlo zemetrasenie s magnitúdom 8,1, ktoré vyvolalo ničivé vlny cunami. Tie po sebe zanechali rozsiahle škody a vyše 50 mŕtvych.

 

BRAZÍLIA V Brazílii už najmenej 76 obetí lejakov a zosuvov

Najmenej 76 ľudí zahynulo v posledných štyroch dňoch pri záplavách a zosuvoch pôdy v troch štátoch južnej Brazílie. Zatiaľ nie sú správy, že medzi obeťami sú aj cudzinci. Najviac mŕtvych (63) bolo napočítaných v štáte Rio de Janeiro. Medzi nimi je aj 18 ľudí, ktorých telá záchranári vyhrabali na ostrove Ilha Grande z trosiek hotela, ktorý na Nový rok zavalil zosutý svah.

Ešte viac než Ilha Grande bolo postihnuté mesto Angra dos Reis, ktorý leží na pobreží naproti ostrova. Miestne médiá hovoria o 41 ľuďoch. Angra dos Reis a Ilha Grandeobľúbené turistické miesta, špeciálne na prelome roka. Vláda štátu Rio de Janeiro teraz vyzýva turistov, aby tieto z bezpečnostných dôvodov miesta opustili.

V najbližších dňoch má podľa meteorológov znovu pršať, takže sa situácia môže ešte viac zhoršiť.

 

AUSTRÁLIA Kvôli záplavám evakuoval tisícky ľudí

Austrálske záchranné služby včera kvôli záplavám evakuovali asi tisíc ľudí z mesta Coonamble v austrálskom štáte Nový Južný Wales. Niekoľko dní trvajúce dažde rozvodnili rieky a stovky farmárskych sídiel je odrezaných od sveta.V dvoch oblastiach Nového Južného Walesu bol vyhlásený stav prírodnej pohromy.

Austrálski meteorológovia vydali varovanie pred záplavami pre oblasť v okolí desiatich riek na severe štátu. Očakáva sa, že v niektorých štátoch Nového Južného Walesu záplavy potrvajú ešte niekoško dní a týždňov.

 

ČÍNA Peking zaskočil sneh

Peking včera zaskočilo silné sneženie. V centre mesta napadlo takmer osem centimetrov snehu, na predmestí ho namerali dvadsať. Kvôli kalamite bolo zrušených alebo oneskorených desiatky letov. Teplota spadla na mínus 14 stupňov.

Podľa meteorológov by malo sneženie prestať, ale teplota klesne na 20 stupňov pod nulu. Pekingské letisko zrušilo dnes 90 percent letov a tak musia stovky ľudí čakať v letiskových priestoroch. Letisko im priebežne poskytuje informácie a nápoje a jedlo.

Sneh sa v minulých rokoch Pekingu vyhýbal, ale súčasná zima bola iná. V novembri sa úrady kvôli dlhotrvajúcemu suchu rozhodli vyvolať zrážky umelo, namiesto dažďa však napadol sneh, takže nasledovala kalamita a problémy v doprave.

Tentoraz sneží bez cudzej pomoci a to nielen v Pekingu, ale aj v rozsiahlych oblastiach severnej a severovýchodnej Číny. Podobné počasie má trvať dopolovice budúceho týždňa.


 

Zdroj/autor: afp,reuters,sita,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa